четвер, 24 квітня 2008 14:05

Що у вас буде на великодньому столі?

Незабаром Великдень. Кожна родина має свої традиції святкового столу, фарбування яєць чи приготування паски. Задовго до свята господині складають меню та закуповують продукти. То що буде у вас на Великдень?



Лариса Басараба, 37 років, медсестра, Хмельницький:

— Для нашої родини традиційними є домашня ковбаса, кров"янка, шинка. Обов"язково хрін та холодець, писанки й крашанки. А ще голубці і квашена капуста. У церкві святимо передусім паску, яйця, домашнє печиво, ковбасу та сало. Також несемо сир, сметану, масло — маємо свою корову. Святити треба також сіль та цукор. Паску традиційно в сім"ї пече мати. Але не за старовинним рецептом, а за сучасним — вичитала в якомусь журналі. Для фарбування яєць купуємо спеціальні їстівні фарби. Любимо візерунки, малюємо на яйцях хрестики, різні форми сердець. Купуємо спеціальних маленьких іграшкових золотистих голубів та чіпляємо зверху на вже пофарбовані яйця. А ще притуляємо до яйця листочок петрушки, обмотуємо його шкарпеткою та кладемо в тацю з фарбою. Виходить гарна писанка зі світлим візерунком.



Олександр Ковальчук, 49 років, інженер-механик, Кривий Ріг:

— Крім яєць та паски зазвичай на столі смажена риба, м"ясні котлети, ковбаса, сир, салати. Варитимемо компот, узвар. У церкві святимо не лише яйця та паску, але і яблука й обов"язково горілку. Вона після того гарно смакує. Яйця фарбуємо цибулею або ж купляємо спеціальні фарби — переважно жовті та сині. Паску купуємо або самі печемо, якщо є час.



Лідія Кравчук, 50 років,

економіст, Київ:

— На столі завжди є домашні пиріжки, своя ковбаса, курка, холодець, фарширована риба, рибний холодець, заливний язик. Щороку в нас стіл ломиться від їжі. Зазвичай несемо до церкви лише паску та яйця — не люблю святити м"ясо та ковбасу. Паску печу щороку сама за давньоукраїнським рецептом із книги старої української кухні, що мені подарувала сваха з Полтавщини. У тісто треба додавати 30 яєць. Їх люблю фарбувати різними візерунками, зазвичай малюю квіти. Або ж купую спеціальні наклейки на ринку. Нещодавно в газеті побачила цікавий спосіб фарбування — капання на яйце воском зі свічки. Цього року обов"язково так спробую.




Анатолій Кичинський, 58 років,

поет, Херсонська область:

— Я щойно вийшов із лікарні. Маю проблеми зі шлунком. Зараз на дієті, мені не можна їсти смаженого, копченого, соленого та гострого. Лише манну кашу. Але зазвичай на нашому столі паска з крашанками, сальце, гірчиця, хрін, шашлик, відварена картопля, риба, курка. Паску пече братова. А яйця в нас традиційно фарбують шкіркою цибулі. Час від часу сам займаюся живописом: беру яйце й намагаюся щось на ньому малювати. Протягом останніх років до церкви нічого святити не несу. В Бога вірю, проте мені некомфортно: приходить багато п"яних і святять горілку.

Зараз ви читаєте новину «Що у вас буде на великодньому столі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути