вівторок, 12 квітня 2016 06:00

"Що більший хабар, то вищі шанси на безкарність"

 

Лише кожен п'ятий хабарник в Україні сідає за ґрати. Середній термін ув'язнення становить 4,7 року. Такі результати дослідження опублікувала громадська організація "Трансперенсі ­Інтернешнл Україна".

Разом із журналістами сайта новин про судові спори "Перша інстанція" її фахівці проаналізували близько тисячі справ щодо "отримання неправомірної вигоди" з березня 2014-го по лютий 2016 року.

Максимальний термін покарання за цією статтею — 12 років тюрми. Але його за останні 24 місяці не отримав жоден хабарник. 9% засуджених виправдали. 38% присудили випробувальний термін, у середньому — 2,2 року. 34% злочинців оштрафували — в середньому на 20 тис. грн.

— Середній розмір хабара, вимагання чи отримання якого не змогли довести у суді, становив 90 тисяч гривень. А розмір вигоди, за яку зловмиснику присудили штраф, — близько 15 тисяч. Можна дійти висновку: що більший хабар, то вищі шанси на безкарність, — каже аналітик "Трасперенсі Інтернешнл" Ірина Рибакова, 32 роки.

Середній хабар 2015-го становив приблизно 40 тис. грн. Це на 10 тис. більше, ніж позаторік. Загальна ж сума хабарів, на яких спіймали чиновників, торік була 19 млн грн — проти 16 млн грн 2014 року.

"Це збільшення частково пояснюють зростанням курсу долара — корупціонери йдуть у ногу з часом і підвищують розцінки на свої "послуги", — йдеться у звіті.

Найбільше за корупцію в Україні засудили правоохоронців — 14% від усіх справ. На другому місці земельна сфера — 10%. 8% справ пов'язані з медициною, по 7% — з освітою та нерухомістю, 6% — із податковою сферою.

Зараз ви читаєте новину «"Що більший хабар, то вищі шанси на безкарність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути