вівторок, 07 серпня 2012 07:30

Шкільний атестат утрачає вагу

 

Головна відмінність цьогорічної вступної кампанії — абітурієнти мали право подавати документи через інтернет до всіх вузів. Таку можливість дала державна електронна база, каже 56-річний Володимир Ковтунець, експерт альянсу "Програма сприяння зовнішньому тестуванню в Україні".

— Усі охочі через інтернет могли побачити конкурс на певний факультет. Відстежувати, на якому місці кожен із абітурієнтів. Утім, електронна подача документів не повинна обмежуватися заповненням анкети на сайті. Електронна заява має отримати статус документа, містити електронний підпис. Тоді такі заяви вступники не дублюватимуть паперовими.

Позитив, що цьогоріч рівень магістра і спеціаліста забажали здобути набагато більше студентів, ніж раніше. Мабуть, через те, що процедури вступу для них були виписані ретельніше.

Ця кампанія остаточно покаже, що шкільний атестат утратив вагу. Адже середній бал атестата значно перевищує результати зовнішнього незалежного оцінювання. У багатьох випускників шкільні оцінки були "відмінно", а підсумки тестування — жахливі. Щоб не було спокуси завищувати показники в школі, треба зробити три іспити у формі незалежного екзамену, як це роблять у Росії. Це можуть бути українська мова, математика й історія України.

Торік найпопулярнішим вузом була Львівська політехніка. Цього року до університетів Західної України подали менше заяв. Це пояснюється "демографічною ямою" у західних областях. Про рейтинг навчального закладу треба судити не лише за кількістю заяв, а й конкурсом на місце і середнім балом ЗНО абітурієнтів. Так, на першому місці протягом багатьох років за середнім балом ЗНО перебуває Києво-Могилянська академія. Також до десятки входять Донецький, Харківський та Одеський університети. Але я ніколи не брався б говорити, що краще — Харківський політех чи Львівський. Кожен має свої переваги.

Зараз ви читаєте новину «Шкільний атестат утрачає вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути