Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 18:39

"Ще близько чотирьох мільйонів селян переїдуть працювати в міста"

  Володимир Галицький: ”За роботу в полі пропонують 400–500 гривень на місяць. Це ж рабство”
Володимир Галицький: ”За роботу в полі пропонують 400–500 гривень на місяць. Це ж рабство”

Директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький, 45 років, вважає, що система освіти в Україні не відповідає потребам ринку праці.

Чи зміниться ситуація на українському ринку праці після остаточного приєднання України до Світової організації торгівлі?

— Безумовно, це дещо змінить перерозподіл робочої сили. Але великих проблем я не бачу.  Наприклад, суттєво не зміниться структура й кількість робочих місць у металургії, хімічній промисловості та в інших конкурентоспроможних та експортних галузях нашої економіки. А от у сільському господарстві зміни неминучі. У світі люди масово переїжджають до міст. Приміром, у мисливському, лісовому та сільському господарствах Західної Європи зараз задіяно 4–6 відсотків усього зайнятого населення. А в Україні — 17,6. От ці 11 відсотків українців, тобто близько чотирьох мільйонів чоловік, уже найближчим часом працюватимуть у містах. Це ринковий процес. Однак держава має зробити так, щоб вони не поїхали піднімати економіки інших країн, а залишилися в Україні.

Президент Віктор Ющенко ще 2004 року обіцяв створити мільйон додаткових робочих місць.

— Торік таки створили 1 мільйон 104,5 тисячі робочих місць. Для порівняння — в 2007–2008 роках у 28 країнах Євросоюзу буде 3,5 мільйони. На це передбачили 54 мільярди євро. Українська програма створення щороку мільйона робочих місць не була підкріплена серйозними інвестиціями й фактично залишилася декларативною.

Хоча загалом робочі місця створює бізнес. А держава зазвичай ініціює це там, де катастрофічна ситуація. Наприклад, торік із держбюджету виділили 100 мільйонів гривень і ще 30 — із Фонду соціального страхування на випадок безробіття — надали півтори тисячі робочих місць у вугледобувних регіонах країни, де були закриті шахти.

Скільки нині становить допомога по безробіттю?

— Мінімальний її розмір поступово наближається до прожиткового мінімуму для працездатних громадян. Зараз для застрахованої особи — тобто тої, що працювала й сплачувала внески у Фонд страхування на випадок безробіття — він становить 310 гривень. Для тих, хто не працював —  240 гривень. На кінець 2008 року планують збільшити ці різновиди допомоги відповідно до 570 та 440 гривень, тобто майже вдвічі.

Торік створили 1 мільйон 104,5 тисяч робочих місць

Однак розмір виплат залежить від регіону. Вони суттєві там, де високі зарплати. Наприклад, у Києві максимальний розмір допомоги по безробіттю може становити 2,5–2,7 тисячі гривень. Але чисельність таких одержувачів — майже 1 відсоток. А середній розмір виплат 2007 року в столиці становив 807 гривен. Порівняйте: у Криму — 291 гривня, у Вінниці — 290, Донецьку — 363, Тернополі — 233. У середньому по країні — 294 гривні.

Чи готовий наш ринок праці до підготовки й проведення чемпіонату з футболу Євро-2012?

— Насамперед треба готувати кваліфікованих працівників сфери послуг: покоївок, портьє, офіціантів. Сервіс має бути на високому рівні. А щоб стати в цьому професіоналом, необхідно мінімум півтора-два роки практики.

Щодо будівництва об"єктів до проведення чемпіонату, то є ризик, що частину їх зводитимуть іноземні робітники. Це ще раз свідчить: своїх кваліфікованих будівельників Україні не вистачає.

Проблема лише з цими кадрами?

— Економіці катастрофічно бракує кваліфікованих кадрів узагалі. Інженерів, технологів, хіміків, хороших юристів, бухгалтерів, менеджерів тощо. Я підкреслюю — хороших, а не тих, яких плодять зараз наші навчальні заклади різних рівнів акредитації. Власне, дисбаланс професій є в усіх країнах світу. Але немає такого, щоб фінансована з держбюджету система освіти існувала сама по собі й була б настільки відірваною від дійсності.

Але зарплати в нас також відірвані від дійсності. Це, напевно, головна проблема ринку праці?

— Так. Торік у базі даних служби зайнятості було 2 мільйони 200 тисяч вакансій. І лише по 8 відсотках із них пропонували зарплату вищу за середню по регіону. Це свідчить про низьку якість робочих місць. Приміром, за роботу в полі пропонують 400–500 гривень на місяць. Це ж рабство. Треба негайно легалізувати й підвищити зарплати. Нині фонд заробітної плати в країні становить приблизно 300 мільярдів гривень. А ще третина цієї суми крутиться втемну.

Зараз ви читаєте новину «"Ще близько чотирьох мільйонів селян переїдуть працювати в міста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути