вівторок, 19 липня 2016 06:30

Саакашвілі та Холодницький зривають продаж ОПЗ західним інвесторам?

У понеділок, 18 липня, завершилася подача заявок на приватизацію ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ). Стартова ціна пакета акцій 99,567% — 13,175 млрд грн (близько $531 млн). Голова фонду Держмайна 38-річний Ігор Білоус стверджує: інтерес до купівлі заводу, що виробляє аміак і карбамід, виявили сім-вісім компаній. Усі вони — іноземні. Однак останні гучні події навколо затримання антикорупційною прокуратурою керівництва заводу змушують сумніватися в тому, що за підприємство вдасться отримати його ринкову вартість — близько $700 млн. Експерти говорять про наміри окремих ­політиків зірвати конкурс за допомогою правоохоронних органів.

У четвер, 14 липня, керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив: у справі про розтрату коштів "Одеського припортового заводу" затримано голову наглядової ради ОПЗ, першого заступника голови НАК "Нафтогаз" Сергія Перелому та першого заступника директора заводу Миколу Щурікова. Начебто за їхньої участі торік на підприємстві було розкрадено 200 млн грн на користь Укрнафти, яку сьогодні фактично контролює група "Приват" Ігоря Коломойського.

Експерти вважають, що після гучного скандалу навколо керівництва заводу іноземні інвестори не захочуть працювати в Україні. А саме підприємство за мінімальні кошти продадуть компаніям, наближеним до організаторів конфлікту.

"Влаштований в Одесі антикорупційний карнавал Саакашвілі-Углави (заступник голови Національного антикорупційного бюро, якого вважають близьким до Міхеіла Саакашвілі. — ГПУ) більше схожий на банальний зрив приватизації цього підприємства", — говорить політолог 41-річний Андрій Миселюк. Він підкреслює, що тепер серйозні інвестори не захочуть вкладати кошти в такий високопроблемний актив, як ОПЗ.

Суд заарештував Перелому до 9 вересня. Призначили заставу 80 млн грн (спеціалізована прокуратура вимагала 205 млн). Водночас організатору найбільшої будівельної афери в столиці з мільярдними махінаціями Анатолію Войцехівському — лише 14 млн грн. Щурікова відпустили, оскільки так і не змогли до ранку неділі оголосити підозру.

Сергій Перелома каже, що в березні в Антикорупційну прокуратуру було направлено результати кабмінівської перевірки операцій між ОПЗ та Нафтогазом. Однак до справи цей документ не долучили. "Було чітко з'ясовано, що жодних порушень з операціями по природному газу немає", — заявляє Перелома.

"Усі обставини справи свідчать про те, що це — розправа з боку новостворених Національного антикорупційного бюро та антикорупційної прокуратури", — впевнений народний депутат Павло Пинзеник, 40 років. Він звертає увагу на те, що доказів проти Переломи у суді наведено не було. А рішення про арешт ­ухвалив суддя Андрій Макуха, проти якого порушено одразу дві карні справи — за хабарництво та репресії проти "євромайданівців".

Розслідування діянь судді Макухи розпочало саме НАБУ. Однак прокурор САП Кривенко виступив проти відводу скомпрометованого судді.

"Під час засідань навіть детективам НАБУ, присутнім у залі суду, було соромно через дії САП. За кілька днів не було надано жодних доказів зловживань чи намірів утекти з боку Сергія Переломи й Миколи Щурікова", — зазначає адвокат Ігор Черезов. Він зауважує, що гучні обвинувачення з боку антикорупційної прокуратури спростовують дані про прибутки підприємства. Торік ОПЗ вперше за останні чотири роки отримав прибуток — 220 млн грн. А роком раніше мав 270 млн грн збитків. Загалом торік доходи заводу зросли удвічі, порівняно з 2014-м. "У НАБУ та САП дані Держфінспекції є, однак вони приховували їх від суду", — каже Черезов.

Він теж припускає, що Антикорупційна прокуратура влаштувала скандал навколо Одеського припортового заводу, аби зірвати його приватизацію. Депутати й експерти все частіше натякають — зацікавленість у різкому зниженні вартості підприємства і встановленні контролю над ним є у одеського губернатора Міхеіла Саакашвілі та його бізнес-партнерів. І заради цього готові кидати за ґрати кого завгодно, вважає Черезов.

Адвокат зазначає, що антикорупційна прокуратура дедалі більше сама стає корупційною й перетворюється на інструмент боротьби за державну власність.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі та Холодницький зривають продаж ОПЗ західним інвесторам?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути