середа, 02 березня 2011 00:20

Розвал держави починається з відчуження влади і суспільства

Автор: фото з сайта www.lenta.ru
  Михайло Ходорковський: ”Якщо на вибори піде Путін, значить, спроба спокійної передачі влади провалилася”
Михайло Ходорковський: ”Якщо на вибори піде Путін, значить, спроба спокійної передачі влади провалилася”

Засуджений на 14 років за розкрадання нафти російський бізнесмен Михайло Ходорковський дав інтерв'ю виданню "Комерсант". У ньому спрогнозував, що на президентських виборах 2012-го росіяни не підтримають кандидатуру прем'єр-міністра Володимира Путіна. Текст інтерв'ю друкуємо зі скороченнями.

Років зо 2 тому ви покладали сподівання на президента Медведєва. Вам не здається, що він не захотів стати самостійним політиком?

— Він міг більше зробити, незважаючи на всі обмежувачі. Не захотів? Не вийшло? Механізм дуже інертний, фактичні можливості більш ніж обмежені? Страшно чіпати махину? Розумію.

Дмитро Медведєв відрізняється від Володимира Путіна за трьома параметрами: а) за походженням —  він із родини пітерських інтелігентів, б) за професійним бекґраундом — він швидше юрист, ніж силовик або бізнесмен, в) за стилістикою.

Володимир Путін — типовий лідер сировинної автократії, таких у світі було і є чимало. Дмитро Медведєв — класичний "розумний хлопець", технократ, приречений шукати вихід із глухого кута сировинного авторитаризму.

Як і раніше, вони належать до однієї команди. Мають багато спільних завдань.  Це друзі, а не вороги. І жорстке протиставлення одного іншому виглядало б відверто наївно.

Хто з цього тандему піде на вибори 2012-го?

— Якщо на вибори піде Путін, значить, спроба спокійної передачі влади провалилася. Повторити її знову у спокійному режимі буде практично неможливо. Тож, вибір зроблять на користь обмеженої конфронтації із Заходом. За "доброю традицією", загострення трапиться ближче до Олімпійських ігор 2014-го. Модель відома і сумна.

Медведєв — це шанс вийти на траєкторію нормального розвитку. Але — тільки шанс, який ще треба буде спробувати реалізувати.

Що вважаєте головною небезпекою для країни в найближчий рік?

— Відчуження між владою і суспільством, владою і активною частиною народу. Коли влада не чує тих, хто за визначенням повинен бути її опорою, активна частина народу свідомо не приймає все, що робить влада. Розвал будь-якого режиму, будь-якої державності починається саме з цього.

Значна частина суспільства повернення Путіна у президенти не сприйме. Не тому, що він значно гірший за Медведєва. А тому, що не можна демонстративно рухатися в минуле. Держава, в якій померла надія на краще майбутнє, може відродитися лише революційним шляхом.

Що думаєте про опозицію?

— Нинішня опозиція — це залізо, з якого влада сама кує булат. М'які шари, чергуючись із розжареними, породжують нову якість і стають зразком для молоді. Для тих, кому зараз менш як 20 років. Цей ефект онуків відомий соціологам. І не завжди зрозумілий автократам, які вважають, що зможуть правити вічно.

Зараз ви читаєте новину «Розвал держави починається з відчуження влади і суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути