вівторок, 20 серпня 2019 06:55

"Росіяни планували масштабні бойові дії"

— Ми є свідками гри кота і миші. Навіть мишеняти. Росія зараз грає Зеленського, — каже 15 серпня дипломат 53-річний Роман Безсмертний в інтерв' ю виданню Бі-Бі-Сі Україна.

6 серпня під Павлополем на Донеччині під час обстрілу окупантів загинули четверо українських військових. Після цього Володимир Зеленський зателефонував Володимиру Путіну і запропонував якнай­швидше скликати переговори Нормандської четвірки — між лідерами України, Німеччини, Франції та Росії.

8 серпня представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Роман Безсмертний заявив: через загибель військових варто припинити роботу в Мінську, доки не збереться Нормандська четвірка. 13 серпня Зеленський вивів Безсмертного із переговорів.

Із 21 липня на Донбасі має діяти перемир'я.

— Атаку 6 серпня розробив Кремль, щоб ударити по самому Зеленському. Але він цього не зрозумів. А моє звільнення показало, що він у принципі не усвідомлює, що відбулося, — вважає Роман Безсмертний.

— 6 серпня о 10:20 стався обстріл у районі Павлополя. Загинули чотири морпіхи. Вже через три години Дейнего та Кобцева переходять з окупованої території у районі Станиці Луганської (після сварки з керівником місцевої райдерж­адміністрації так звані міністр закордонних справ і омбудсмен ЛНР повернулися на неконтрольовану Києвом територію. СБУ заявила, що не затримувала їх, щоб уникнути звинувачень України у зриві Мінських домовленостей. — ГПУ). Пізніше ватажок ДНР Пушилін робить заяву про те, що українські військові обстрілюють школу в Горлівці. Її показують російські ЗМІ. Це все взаємопов'язані кроки. Якби українська сторона відреагувала так, як розраховували росіяни, почалися б широкомасштабні бойові дії. Це була катастрофа курсу Зеленського в мирному процесі. Його врятував випадок — до військових у районі Станиці Лугансь­кої не дійшла інформація про загибель чотирьох хлопців. Інакше із цих Дейнеги і Кобцевої зробили б там решето.

У ці години я був у Раді нацбезпеки й оборони. Зайшов до її секретаря Олександра Данилюка. Він прийшов від президента, де обговорювалися ці події. На ньому не було обличчя. Ми поговорили 30 хвилин і я зрозумів, що далі балакати немає сенсу. Він мене не чує. Треба було негайно скликати представників Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Тристоронню контактну групу й заявити про вихід із Мінського процесу, поки не покарають винних. І перекрити контрольно-пропускні пункти на Донбасі. На них — тисячі людей. І невідомо, де ще може відбутися напад. Перекрити комунікації, бо ударять по газогонах і водогонах. Але в результаті ми отримали дзвінок Зеленського Путіну.

А треба було відкрити вогонь у відповідь. Не тільки по тих, хто стріляв, а по заздалегідь пристріляних об'єктах, які противника серйозно вражають. Далі — заявити про вихід із Мінська. Це був дуже трагічний привід, щоб аргументувати необхідність якомога швидшого зібрання Нормандської четвірки. Сьогодні я не розумію, що є механізмом, який мотивує сторони до цього.

— Команда Зеленського використовує логіку маленьких поступок заради великого компромісу, — каже політолог 54-річний Володимир Цибулько.

— Безсмертного звільнили, бо Банкова веде політику умиротворення. А він пропонував спіймати Москву на протиході. Широко мобілізувати громадську думку і повернути тему окупації у мас­медіа.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни планували масштабні бойові дії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути