Ексклюзиви
понеділок, 09 червня 2008 16:23

"Росія залякує можливими територіальними претензіями"

  Володимир Василенко: ”Москва хоче завадити приєднанню України до Плану дій із набуття членства в НАТО”
Володимир Василенко: ”Москва хоче завадити приєднанню України до Плану дій із набуття членства в НАТО”

Надзвичайний і повноважний посол, професор Володимир Василенко, 71 рік, упевнений, що членство нашої країни в Євросоюзі та НАТО може посприяти перетворенню Росії на одну із провідних держав світу.

Чи може Росія односторонньо вийти з Договору про дружбу, співпрацю та партнерство з Україною, як про це йдеться в заяві Держдуми?

— Згідно із заключними частинами цього договору, Росія справді має право вийти з нього. Але повідомити про це повинна за шість місяців. А заяви, що приєднання України до Плану дій із набуття членства в НАТО або форсування вступу до Альянсу означатиме односторонній вихід Росії з договору, — це політичний шантаж. Москва залякує можливими територіальними претензіями. Але навіть і вихід із договору не дав би їй жодних підстав вимагати від Києва територій. Наша територіальна цілісність захищена всіма міжнародними нормами права та відповідними положеннями статуту ООН. Тому жодної користі в разі виходу з договору Росія не матиме.

Москва хоче завадити приєднанню нашої країни до Плану дій із набуття членства в НАТО. Бо серед вимог вступу до Альянсу — відсутність до країни чи з її боку територіальних претензій та дотримання прав нацменшин. Росія хоче створити в НАТО хибне уявлення, що в України є невирішені територіальні проблеми та порушуються права російської етнічної меншини.

Чому росіяни так вороже ставляться до України, Грузії та США?

— Російська преса ще з початку нашої незалежності отруює свідомість громадян. Проти України цілеспрямовано ведеться неприхована пропагандистська агресія. Щодня людей зомбують. Навіюють думку, що в усіх бідах Росії та розпаді СРСР винні українці. А також що ми порушуємо права етнічних росіян, що продалися американцям і готові дозволити розташування баз НАТО на своїй території тощо.

Що думаєте про заяви президента Франції Ніколя Саркозі щодо якогось "амбіційного партнерства" ЄС з Україною?

— Після обрання Саркозі президентом політика Франції щодо України змінилася на краще. На відміну від Жака Ширака, новий глава французької держави виступає за тісніші відносини ЄС із нашою країною. Тому й запропонував амбіційне партнерство. Підкреслив, що в Парижі більше не сумніваються в європейській ідентичності України, прихильніше ставляться до її входження до європейської спільноти, хоча цей процес вимагає часу.

Але той сигнал Саркозі є ще й компенсацією за  квітневий саміт НАТО в Бухаресті. Тоді Франція виступила проти приєднання України до Плану дій із набуття членства в Альянсі. Отож французький президент ніби пропонує Києву зосередитися радше на поглибленні співпраці з ЄС, а не на членстві в НАТО — сподівається задовольнити українців та заспокоїти росіян. Мовляв, Москва протидіє членству України в НАТО, але ніколи не була проти її інтеграції до ЄС. Тому членство України в Євросоюзі має влаштовувати і Київ, і Москву.

Однак це наївна логіка. Росія не висловлювалася проти нашого членства в ЄС, бо вважає це нездійсненним. Якби українці вже тепер одержали перспективи членства в Євросоюзі, в Москві сталася б істерика. Подібна до тієї, що була напередодні Бухарестського саміту.

Президент і прем"єр мають піти назустріч одне одному

Адже членство України в НАТО та ЄС ставить хрест на імперських амбіціях Москви. Російська еліта досі розглядає нас як частину своєї країни та сподівається на відродження Великої Росії за рахунок поглинання України. А заяви про те, що членство українців у НАТО загрожує національній безпеці Росії, — це вигадка та політичний шантаж. Росія — військова супердержава, її безпеку захищає потужний ракетно-ядерний щит. За будь-яких умов ніхто не ризикне на неї напасти. До того ж Кремль має добрі відносини з більшістю держав — членів Альянсу. А всі рішення в ньому ухвалюють консенсусом.

Що треба робити Україні, щоб змінити таку позицію Росії?

— Саме наше членство в ЄС та НАТО сприятиме ментальному одужанню російської еліти. Москва переконається, що її мрія про відновлення імперії за рахунок знищення незалежності України — лише забаганка. Російська владна еліта зможе використати час, енергію та ресурси для розбудови своєї країни. Росія має колосальний промисловий, науковий, сировинний, людський потенціал. Відмовившись від імперських амбіцій, вона буде однією з провідних держав світу не тільки у військовому сенсі.

Чи є реальним нещодавній прогноз відомого американського фахівця з геополітики Збіґнєва Бжезинського про те, що Україна вже за сім років стане членом ЄС?

— Бжезинський — людина з потужним інтелектом, великим досвідом та колосальною інтуїцією. Його політичні прогнози завжди справджувалися. Одразу після відновлення української незалежності він спрогнозував, що Україна ввійде до Євросоюзу років за 20–25. Нині з них лишилося якраз приблизно років сім. Та він також говорив, що для цього в нашій країні має якісно змінитися політична еліта та сприйняття української держави в світі.

Важливим кроком стане підписання нової посиленої угоди з ЄС — якщо в ній буде чітко заявлено про перспективу членства, а не якесь незрозуміле сусідство. Зараз тривають переговори. Також розпочалися перемовини про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. В економічному сенсі це вже фактично зробить нас членом ЄС. Українські інвестиції працюватимуть у Західній Європі, західні — в Україні. Це створить такі передумови, коли відмовити українцям у членстві буде неможливо.

Як на імідж України в очах європейців впливає політична боротьба між президентом та прем"єром?

— Негативно. Шкодить нашому іміджу. Європа починає сумніватися в стабільності та послідовності намагань реформувати країну, її зовнішньополітичного курсу. Та Україна — важлива європейська держава. У нас немає етнічних чи збройних конфліктів. Маємо цивілізоване суспільство. Усе це додає нам ваги як регіональному європейському гравцеві.

Обидві сторони — і президент, і прем"єр — мають піти назустріч одне одному заради спокою в українському суспільстві та досягнення зовнішньополітичних успіхів країни.

Зараз ви читаєте новину «"Росія залякує можливими територіальними претензіями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути