пʼятниця, 13 вересня 2019 07:10

Росія утримує 113 українців, 227 — у полоні бойовиків

7 вересня з Росії до України вернулися 11 політв'язнів та 24 військовополонених моряки. Їх обміняли на росіян-терористів та громадян України, які воювали або шпигували на користь РФ.

— Росія утримує 113 громадян України, зокрема 89 кримсь­ких татар. Переговори з Москвою щодо їх повернення тривають. Але коли це станеться, я не можу сказати. Сподіваюся, до кінця року, — говорить уповноважена Верховної Ради з прав людини 59-річна Людмила Денісова 10 вересня. Ще 227 українців перебувають у полоні бойовиків ДНР і ЛНР, за даними Служби безпеки.

— Говорити про терміни наступного обміну передчасно. Але є розуміння, що на це треба виходити, — каже прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, 51 рік.

— Кремль свідомо арештовує невинних людей. Уміло маніпулює. Розуміє, українська сторона не покине своїх громадян і буде усіма силами намагатися витягти, — говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки. — Ще один обмін відбудеться, якщо на переговорах нормандського формату (за участі лідерів України, Німеччини, Франції, Росії. — ГПУ) Путін переконається, що Україна рухається шляхом повної реалізації Мінських домовленостей. Тобто втілюватиме в життя план Кремля. Росіяни наполягають на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції, щоб цей регіон міг окремо спів­працювати з РФ в економічному та культурному плані. Мав право вето на зовнішню та внутрішню політику Києва. Формував місцеву поліцію, суди. Росія у відповідь має вивести своїх військових з ОРДЛО і припинити постачання зброї. Але цього не буде. Умови Москви є фактично нашою капітуляцією. Якщо погодимося — програємо війну.

Наша влада піде на це?

— Володимир Зеленський досі наївний і довірливий, — продовжує Кочетков. — Не розуміє рівня підступності російського керівництва. Якщо наш президент відмовиться від кремлівського сценарію, Путін не випустить полонених українців.

Перед обміном 7 вересня Україна не йшла на політичні поступки. Він планувався ще як умова повернення Росії до Парламентської Асамблеї Ради Європи у червні. РФ свідомо затягувала його. Але натиснули європейські країни.

Що Україна може зробити для визволення бранців?

— Для звільнення наших із полону ЛНР і ДНР може спрацювати народна дипломатія. Наприклад, безпосередні контакти між українською спілкою воїнів-афганців і місцевими ветеранами. Більшість із них мають достатньо проукраїнську позицію й авторитет. У самопроголошених республіках починають розуміти, що РФ намагається втиснути Донбас назад в Україну. Керівництво цих утворень боїться. На цьому фоні можна через посередників домагатися звільнення українців, пропонувати гроші. Це буде швидше, ніж через Кремль. У терористичних режимів значно простіше викупити заручників, ніж намагатися визволити їх офіційно.

Зараз ви читаєте новину «Росія утримує 113 українців, 227 — у полоні бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути