пʼятниця, 26 жовтня 2018 07:20

"Росія ставить нашу еліту перед вибором — поступки або втрата капіталу"

Росія запроваджує нові санкції проти України. 22 жовтня президент РФ Володимир Путін підписав відповідний указ. Уряд має визначити переліки фізичних та юридичних осіб, яких торкнуться обмеження. І вирішити, якими саме вони будуть.

У РФ це називають відповіддю на запроваджені влітку українські санкції проти 30 компаній і 14 росіян. Тепер санкційний список налічує 1759 фізичних осіб та 786 юридичних. До них застосовуються різні обмежувальні заходи: від блокування активів до заборони торгових операцій і участі у приватизації. Серед них — мільярдер Аркадій Ротенберг, телеведучий Дмитро Кисельов, глава Чечні Рамзан Кадиров і міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Також "Газпром Банк", російські авіалінії "Аэрофлот", телеканали "НТВ" та "Первый".

— Росія може заборонити поставки на свою територію низки українських товарів, — каже російський прем'єр Дмитро Медведєв, 53 роки. — Списки фізичних осіб України, які підпадають під санкції, включатимуть сотні людей. Їхні активи на території Росії заблокують. Ці особи завдають шкоди РФ.

— Російське керівництво очікує, що після виборів до влади в Україні прийдуть поступливіші люди. Ставить українську еліту перед вибором — або подальші санкції й втрата капіталу, або зміна політики, — говорить політолог Петро Олещук, 34 роки.

— Єдине, чим можемо відповісти, — розширити свої санкційні списки. Ми все одно переорієнтовуємося на інші ринки. Вести бізнес у Росії давно небезпечно. Так Кремль остаточно відштовхує від себе Україну.

— Це аналог американських санкцій щодо російських політиків та олігархів. Кремль вирішив учинити так само щодо українських, які мають маєтки й бізнес у Росії, — пояснює аналітик Михайло Гончар, 55 років. — РФ почала нищити економічні зв'язки з Україною ще 2013-го. Але й сама була змушена згорнути певні проекти в авіаційній, ракетно-космічній, суднобудівній сферах. Призупинили частину кораблебудування, бо з Миколаєва не постачають газові турбіни. Не можуть самі виробляти двигуни до вертольотів, які раніше брали в запорізького підприємства "Мотор Січ".

Росіяни продовжують економічний наступ. Проникають у сфери, з яких, здавалося, їх видавили. Нафтопродукти постачаються з Росії в Білорусь, а звідти до нас. Під маскою швейцарської компанії в Україну зайшла "Роснефть". "Лукойл" замаскувався під австрійську корпорацію. Працюють приватні російські банки. Наприклад, "Альфа банк".

Зараз ви читаєте новину «"Росія ставить нашу еліту перед вибором — поступки або втрата капіталу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути