Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2022 00:30

Росія потрапила в санкційний котел

Євросоюз запровадив санкції проти Центрального банку Росії. Заборонив операції, пов'язані з управлінням резервами та активами. При цьому влада ЄС може дозволити транзакції, якщо це буде критично необхідно для фінансової стабільності Євросоюзу.

— Ми досягли домовленості про виведення з міжнародної системи платежів СВІФТ деяких російських банків і запровадження санкцій, що паралізують активи російського ЦБ.

Завдяки цьому заморозимо майже половину фінансових резервів ЦБ Росії, що зберігаються в банках країн "Великої сімки". Це вплине на фінансову систему Росії, — заявив глава дипломатії ЄС 74-річний Жозеп Боррель.

В Російській Федерації в більшості малого та середнього бізнесу впали обсяги продажів. Лише 16% підприємців не помітили змін. У 54% компаній знизилися обсяги продажів. Довелося скорочувати витрати. На це пішли 83% підприємств, свідчить опитування аналітичного центру НАФІ. Найпоширенішим заходом стало зниження витрат на ІТ, рекламу та маркетинг — 37% компаній. Далі йде скорочення штату — 23%. Зменшення зарплати — 16%, відмова від оренди офісу — 16%, переведення працівників на віддалений формат роботи — 15%.

Під міжнародні санкції потрапили майже тисяча осіб та понад 300 російських компаній.

Окрім державних чиновників, до обмежувальних списків потрапили російські олігархи Михайло Фрідман, Алішер Усманов, Олексій Мордашов, Олег Дерипаска, Роман Абрамович, найближчі соратники Путіна брати Аркадій та Борис Ротенберги та інші. Також пропагандисти Володимир Соловйов, Маргарита Сімоньян, Костянтин Ернст.

Серед банків — "Росія", Пром­связьбанк, Генбанк, "Індустріальний ощадний банк", Новікомбанк, "ВТБ банк".

Понад 400 міжнародних компаній вийшли з Росії.

— Росія потрапила в санкційне оточення. І цей котел у найближчі дні, тижні, місяці лише стискатиметься, — каже міністр закордонних справ України 40-річний Дмитро Кулеба після зустрічі зі своїми американськими колегами у Варшаві 26 березня.

— Ми проговорили конкретні майбутні кроки. Нещодавно США ухвалили нові санкції проти Москви. Але вже працюємо над наступними. Обговорили закриття американських та європейських портів для російських кораблів і вантажів, індивідуальні санкції проти російських олігархів і найближчого оточення Путіна, проти всіх політичних фігур РФ. Спланували, якими чином трошки збадьорити окремі європейські країни, що намагаються ухилитися від запровадження нових жорстких санкцій. Це дуже важливо — не просто застосовувати санкції, а й відрізати Росії шляхи їх обходу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Росія потрапила в санкційний котел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути