пʼятниця, 16 листопада 2018 00:05

Росія переконує світ обкопати її ровом

Захід оточує Росію ровом як державу-загрозу. Вишкрібає російську лігу мільярдерів. Британці перевіряють обґрунтованість "золотих віз" (довгострокові дозволи на проживання. – ГПУ) для 700 росіян. Складають список об'єктів для застосування закону про доходи невстановленого походження.

Кремль сам запустив механізм західного самозахисту. Навіть усеїдна Австрія почала висловлювати Росії претензії.

Що тепер робитиме російська еліта? Деякі спробують свої підозрілі доходи перекинути на якісь Сейшели. Інші – оплатити своє перебування в Каліфорнії або Ніцці зміною лояльності. Але тоді шукачам нового "даху" доведеться бути готовими до неприємних наслідків. Бо саме це намагався зробити медіамагнат Михайло Лесін, який раптово помер у вашингтонському готелі.

Російські олігархи змушені повертатися в РФ разом зі своїми активами. Вже ніколи західні лідери з ними не зустрічатимуться. Епоха інтеграції Росії і росіян у Захід завершилася.

Чи стануть олігархи революціонерами й підуть проти Путіна? Адже саме вони поставили свого царя в Кремлі. Ні. Ці хлопці можуть жерти один одного, але не повелителя зграї. Довге життя як кремлівських підручних зробило їх безпечним для влади біологічним підвидом.

Багатії повзтимуть додому та шукатимуть захист у Кремля. Що невпевненіше вони почуватимуться, то сильніша буде надія на репресивний режим як захист. Російська еліта, яку виштовхнули із Заходу, стане оплотом тоталітаризму, а не демократії.

Тим часом, Путін буде змушений думати, як заспокоїти народ, який вимагає справедливості. Для цього потрібно віддати на поталу старих повірених і найняти нових. Ось найефективніша легітимація влади. Особливо в суспільстві, яке прагне розплати за своє безпросвітне життя.

Російські олігархи – найбільш антинаціональний і водночас беззахисний елемент політичного класу. Прокажені і на Заході, і в Росії. Вони ще під захистом влади. Але в будь-який момент їх кинуть натовпу.

Втім, усі росіяни прокажені. Приїхавши до Лондона, Вашингтона чи Відня кожен може стати об'єктом підозри. Чи не шпигун? Що тут забув? Росіяни дізнаються, що таке жити в державі, яка переконує світ обкопати її ровом.

Зараз ви читаєте новину «Росія переконує світ обкопати її ровом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути