Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2013 05:45

Ринок оцінки житла монополізують

Уряд відтермінував до 1 листопада введення нових правил оцінки майна для оподаткування. Вони передбачають, що при продажі нерухомості її оцінку проводитимуть спеціалізовані оцінювачі.

— Влада пробує монополізувати ринок, — каже 27-річний Степан Ковачов, член Відкритого клубу незалежних оцінювачів. — Централізація йде за двома напрямками. Перший — оцінювачі. Раніше в Україні мали право готувати фахівців з оцінки більш як 20 вузів. Тепер лише три. Усі мають перевчитися — це дієвий засіб контролю за кожним оцінювачем.

По-друге, є важливий технічний нюанс. Оціночник має купити запатентовану комп'ютерну програму, за допомогою якої потрібно буде визначати вартість об'єкта на даний момент, а також включати його до єдиної бази.

Вартість цієї програми поки що невідома. Та ходять чутки про 80-200 тисяч гривень. Із кожної оцінки за користування програми потрібно буде сплачувати роялті її розробникам.   Ніякої альтернативи програмі немає. Хто її розробив, і чому саме ці автори мають отримувати гроші — невідомо. Це робить з оцінювачів рабів для віджимання коштів у людей. Із ринку витіснять професіоналів і заведуть тих, хто централізовано зароблятиме комусь гроші.

Унаслідок нових правил зростуть тарифи на оцінку. Уже бачив оголошення про оцінку квартири у Києві — від 7 тисяч гривень. Останніми роками вартість оцінки житла становила від 300 до 800 гривень, залежно від площі та термінів.

Тобто подорожчання уже відбувається вдесятеро. Так ринок зреагував на появу постанови. Якщо вона стане чинною, це вдарить по кишенях усіх громадян. Перш за все тих, хто продає, обмінює чи приймає у дар квартири чи інше майно. Бо все треба оцінити для сплати податку.

Зараз ви читаєте новину «Ринок оцінки житла монополізують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути