Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 15:42

"Регіонали" збільшують популярність Тимошенко

Письменникові Юрію Рогозі саме час починати роботу над черговим, уже третім, політичним детективом про Юлію Тимошенко. Матеріалів цілком достатньо. Невідомий доброзичливець залишив у офісі "Укртелекому" записку: "Увага! Юля!!! Снайпер стежить за тобою!".

А російський політолог Сергій Марков заявив, що вороги продумують убивство лідерки БЮТу.

— Майже вся еліта України об"єдналася, щоб недопустити Тимошенко до влади. Але в керівника БЮТу стільки енергії, що в них поки нічого не виходить, — каже він. І частково має рацію: "майже вся еліта" справді хоче ліквідації Тимошенко. Але, швидше, не фізичної, а політичної. Це й продемонстрували під час скандальних баталій у Верховній Раді.

Що ж відбулося в парламенті 11 грудня? "Помаранчеві" виборці охоче сприйняли версію про злам системи електронного голосування "Рада", нібито організований Партією регіонів. Розповіді про підступних змовників і шкідників популярні в народі. Нам важко повірити, що фатальним може бути звичайний збіг обставин.

В історію з комп"ютерною змовою не надто вірять і самі коаліціанти. Переконливіше виглядає інше: депутати-новачки не впоралися з голосуванням, натиснувши кнопку надто рано або запізно. Такі випадки фіксували неодноразово — щоправда, в менш драматичних ситуаціях.

Та й чи є взагалі у Партії регіонів детально розписаний, на тривалу перспективу план з нейтралізації Тимошенко? Чи недруги Юлі діють ситуативно, за обставинами? Вірогідніше друге. Уранці 11 грудня всім здавалося, що "регіонали" вибрали тактику вичікування, змирившись із неминучим прем"єрством Тимошенко і своєю роллю сильної опозиції. Мабуть, 225 голосів стали сюрпризом не тільки для коаліції, а й для депутатів від Партії регіонів. У будь-якому разі, на їхніх обличчях помітно було радісний подив.

 Нам важко повірити, що фатальним може бути звичайний збіг обставин

Тієї миті "регіонали" нагадували дітей, до чиїх рук випадково потрапили заборонені ласощі. Цукерку потрібно швидше з"їсти, доки її не забрали. Окрилена несподіваним успіхом, опозиція негайно кинулася на штурм президії. Нібито турбуючись про регламент, "Регіони" розуміли: 227 голосів за Тимошенко в залі є, і за лічені хвилини лідерка БЮТу може стати прем"єром.

Швидкість і натиск Партії регіонів зробили свою справу. Деморалізовані коаліціанти втратили шанс виправити ситуацію. Підвів їх недосвідчений спікер Арсеній Яценюк. Він вочевидь розгубився. І коли "регіонал" Лук"янов забрав у нього депутатську картку, не додумався одразу зупинити голосування. Результат відомий.

Почуваючись господарями ситуації в парламенті, опозиціонери відмовилися від вичікувальної тактики й перейшли з оборони в наступ. Завданням-мінімум стало отримання бажаних посад у керівництві Ради. Завданням-максимум — розколоти демократичну коаліцію й повернутися до сумнозвісного широкого формату.

Соратники Януковича вже назвали фіаско демкоаліції у вівторок "Божим знаком". Власне, невдале голосування справді виявилося знаковим. Воно продемонструвало, наскільки некомфортним може бути для Тимошенко прем"єрське крісло без реальної більшості в парламенті. Навіть 227 голосів не гарантують ухвалення потрібних рішень. Адже збирати коаліцію у повному складі вийде не завжди. Хворих депутатів не можна щоразу піднімати з ліжок, та й не Радою єдиною живуть наші обранці: той же нардеп Святослав Вакарчук навряд чи відмовиться від гастролей.

Тимошенко-прем"єрові життєво необхідні додаткові голоси — "литвинівців" або комуністів. Юлія Володимирівна чимало витратила на переговори з Литвином і спонсором КПУ, російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Однак успіху поки що не досягла. Потенційні союзники не поспішають підтримувати Тимошенко. Вистачає в неї недоброзичливців і на Банковій. Можливо, мали рацію соратники, які радили лідерці БЮТу не йти у владу, а залишитися в опозиції й готуватися до тріумфу на майбутніх президентських виборах?

Утім, і нинішня ситуація дуже добре позначається на рейтингу Тимошенко. Очевидне бажання конкурентів "убити Юлю" викликає у мільйонів українців симпатії до лідерки БЮТу. Якщо олігархи так озброїлися проти Юлії Володимирівни — значить, вони справді бояться "народної заступниці"! Водночас безчинства "регіоналів" у Верховній Раді не додають їм привабливості в очах виборців. Тимошенко не можна здолати грубою силою. Одержуючи тактичні перемоги, Юлині недруги програють стратегічно. Завзяті борці з Тимошенко нагадують людину, що зав"язла в болоті — будь-які різкі рухи лише шкодять. І рожеві мрії про нейтралізацію Тимошенко навряд чи здійсняться.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" збільшують популярність Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути