четвер, 05 квітня 2007 18:47

"Регіонали" нічого не зрозуміли

Під час Другої світової війни на тихоокеанському театрі воєнних дій виникло явище, що отримало назву "культ карго". Тоді на островах Тихого океану висадилися американські військові. Туземці з подивом спостерігали, що американці не працюють — не плетуть циновки, не вирощують батат тощо, — але отримують літаками та кораблями "карго". Себто вантаж — величезну кількість гарних корисних речей.

Туземці думали: чому це "карго" приходить саме до американців? Напевно, вони знають якісь магічні ритуали. Отож уважно спостерігали за американцями і все запам"ятовували.

Після війни з Японією американці залишили свої бази. А прибулі туди за кілька років антропологи побачили дивні речі.

Туземці вирубували в лісі просіки — робили злітні смуги. Або будували на березі щось схоже на причали. Поряд ставили хатину з довгою бамбуковою "антеною". Робили з деревини та ліан копії літаків натурального розміру, смолоскипами відтворювали посадкові вогні. На "плацу" біля "злітної смуги" імітували проведення "стройової підготовки". А жерці з дерев"яними "навушниками" щось кричали в бамбукові "мікрофони". На багатьох островах повністю відмовилися від старих релігійних культів і стали поклонятися "літакам" та "летовищам". Оце все й назвали "культ карго".

Вони нічого не досягнуть

Подібне ми спостерігаємо зараз у Києві. Партія регіонів та їхні союзники досі щиро вірять, що Майдан-2004 був "американською політтехнологією" та на американські гроші. От і намагаються якомога точніше відтворити зовнішні ознаки того Майдану. Наймають і везуть до Києва людей, ставлять намети, роздають прапорці та блакитні стрічки тощо. Пояснювати їм, що Майдан неможливо відтворити штучно — все одно що розповідати тихоокеанським туземцям про індустріальну економіку. І як туземці вперто імітують дії американських військових, так і "регіонали" будуть уперто намагатися якомога точніше зімітувати помаранчевий Майдан.

Поставити наметове містечко та звести сцену. Привезти побільше людей та забезпечити їх атрибутикою. Найняти артистів. Можна також перекрити Хрещатик. Зробити звернення в Конституційний суд, поміняти склад ЦВК.

Можливо, далі спробують імітувати блокування державних установ або влаштовуватимуть "барабанно-діжкові" шумові ефекти. І тому подібне.

Та вони нічого не досягнуть. Максимум, на що здатні ці імітатори, —  знищити траву в Маріїнському парку, напаскудити в центрі Києва та погіршити міліцейську статистику випадками хуліганства, пиятики, нецензурної лайки та дрібних злочинів.

Розповідати "регіоналам" про відмінності їхнього Майдану й помаранчевого — справа абсолютна безперспективна. Як туземець ніколи не зрозуміє особливостей індустріальної економіки, так і "регіонал" ніколи не докумекає, що 22 листопада 2004 року на Майдан самостійно вийшли кияни, і вже ввечері почали з власної волі прибувати люди з різних регіонів. Регіонали ніколи не зрозуміють і не повірять, що в помаранчевому наметовому містечку були такі, яких перед від"їздом до Києва відспівували в церкві — вони були впевнені, що їдуть на вірну загибель. Що кияни масово носили в наметове містечко їжу та теплі речі, а багато хто надав свої квартири для приїжджих.

Зрештою, "регіонали" так і не зрозуміли, чому 2004 року їм нічого не дало масове завезення в Київ найнятих ними "прихильників".

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" нічого не зрозуміли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути