вівторок, 11 вересня 2012 05:00

Реформ на довгострокову перспективу у нас нема

У рейтингу конкурентоспроможності Світового економічного форуму Україна посіла 73-тє місце із 144 країн. На дев'ять сходинок вище, ніж торік — поряд з Уругваєм та В'єтнамом. Найвищі показники Україна отримала за розвиток освіти та обсяг ринку. Найнижчі — за роботу державних органів, велику корупцію та податкову систему.

— Торік ухвалили Податковий і Митний кодекси. Це зміни, що трошки покращують конкурентоздатність країни, — коментує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень, економіст Олександр Жолудь, 36 років. — У звіті сказано, що в нас поліпшилися показники у сфері освіти. Але чомусь жодного нашого університету нема в рейтингу найкращих вузів світу. Дефіцит бюджету торік був трішки менший, ніж 2010-го. Але цьогоріч вибори і влада роздувають соціальні виплати. Виконати бюджет із надходжень буде важко. Наступного року наші показники знизяться.

Рейтинг можна порівняти із градусником. Він вимірює температуру людини, але не каже, здорова вона чи хвора. Грузія цьогоріч на чотири сходинки нижче від України. Однак це не означає, що економічна ситуація там гірша, ніж у нас. Країна може проводити чудові реформи, але мати невисокий рейтинг у певній шкалі. Грузинський показник низький тому, що їхні реформи розраховані на довгострокову перспективу. У нас таких нема. Рейтинг Світового економічного форуму вказує, в яких галузях варто змінювати ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Реформ на довгострокову перспективу у нас нема ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути