пʼятниця, 11 лютого 2011 14:21

"Землю у селян заберуть"

 

Якщо земельна реформа піде за сценарієм влади, то за п'ять років дві третини українських чорноземів оброблятимуть іноземні компанії. Так уважає почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич, 56 років.

— Із 2008-го триває небезпечна тенденція — транснаціональні компанії перебирають контроль над сотнями тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення. Паї опиняються в іноземців завдяки суміжним корпоративним правам. Близько 100 компаній з іноземним капіталом володіють понад 10 мільйонами гектарів. Це одна четверта сільськогосподарської землі. За перший рік земельної реформи агрохолдинги отримають іще 10 відсотків чорноземів, а за п'ять оброблятимуть дві третини орної землі. Вітчизняні компанії не зможуть конкурувати з капіталами Америки і Китаю, які чітко зорієнтовані на нашу землю.

Такий перерозподіл чорноземів викличе руйнівні процеси в устрої сільської місцевості, бо ринок землі формуватиметься без селянина і фермера. На селі посилиться безробіття, зникатимуть об'єкти соціальної інфраструктури — школи, магазини.

Зміни негативно позначаться на економіці країни, бо розпочнеться внутрішня продовольча криза. Адже агрохолдинги працюють винятково на задоволення інтересів світових ринків — забирають зерно і соняшникову олію за кордон. На внутрішньому ринку бракуватиме картоплі, м'ясо-молочної продукції, овочів, фруктів. За окремими фрагментами такого дисбалансу ми вже спостерігаємо — ціни на гречку підскочили у декілька разів.

У руках вітчизняних власників залишиться більшість деградованих ґрунтів. Уже тепер не можна обробляти 5 мільйонів гектарів землі навколо Чорнобильської атомної, у володіннях міністерств і відомств.

Землі сільськогосподарського призначення продовжують забудовувати. До цієї ситуації також призвів мораторій на продаж землі. Тому вважаю його бідою. Однак зняття мораторію стане подвійною бідою. Це тільки пришвидшить перехід землі до іноземних землевласників. По-перше, олігархи від влади намагатимуться скуповувати все, бо вони постійно шукають можливість поживитися. Це стосуватиметься первинного ринку землі. Оскільки найбагатші олігархи не можуть конкурувати з капіталами Америки і Китаю, земля на вторинному ринку поступово перейде до іноземців. Рано чи пізно землю у селян заберуть.

Зараз ви читаєте новину «"Землю у селян заберуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути