субота, 18 вересня 2010 15:01

"В Одесі говорити українською небезпечно через загрозу звільнення з роботи" - Максим Стріха

"В Одесі говорити українською небезпечно через загрозу звільнення з роботи" - Максим Стріха

У Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про мови в Україні". Згідно з ним державною мовою є українська, але гарантується вільне використання інших мов. У партії Регіонів запевняють, що він ліквідує дискримінацію нацменшин, насамперед російськомовного населення.

Мету ухвалення нового закону gazeta.ua прокоментував професор, екс-заступник міністра освіти Максим Стріха:

"Все це робиться не заради нацменшин. А для того, щоб пан Колісніченко со товаріщі ніколи не завдавали собі клопоту вивчити українську. У законі є така шпарина. Теоретично закон передбачає, що українська державна. Водночас він передбачає необов"язковість української в усіх сферах. Уживання державної мови не може відбуватися за рахунок місцевих мов. Це не відповідає європейській Хартії про мови. Усе поставили з ніг на голову! У новому законопроекті є пункт, що використання місцевих мов не означає відмову від володіння українською. Є різниця між "володіти" і "застосовувати". Теоретично, чиновник може знати українську, але не застосовувати. Наприклад, в Одесі говорити українською вже небезпечно через загрозу звільнення. Коли головою Одеської ОДА поставили "регіонала" Матвійчука, працівники адміністрації бояться говорити українською, бо за це вже можна вилетіти з роботи", - сказав Максим Стріха.

gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «"В Одесі говорити українською небезпечно через загрозу звільнення з роботи" - Максим Стріха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути