Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2007 15:55

"Путін знову стане президентом Росії"

  Ірина Хакамада: ”Тимошенко більше пасує посада голови Верховної Ради”
Ірина Хакамада: ”Тимошенко більше пасує посада голови Верховної Ради”

Заступник голови російського Народно-демократичного союзу Ірина Хакамада, 52 роки, прогнозує: путінська епоха в Росії може тривати ще понад 10 років.


Чому президент Росії Володимир Путін вирішив очолити список провладної партії "Єдина Росія" на парламентських виборах у грудні 2007 року?

— Він прагне посилити свої позиції та легітимність на майбутнє. Тому й пішов на такий неочікуваний крок — по суті, очолив партію. Своїм рішенням він показав іншим лідерам "Єдиної Росії", що їх фактично немає. Є лише один Путін.

Нинішній президент Росії, безумовно, забезпечить "єдиноросам" більшість і в наступній Державній думі. А можливо, отримає конституційну більшість у 300 голосів. Тоді Путін зможе внести потрібні йому зміни до Конституції країни.

2008 року закінчиться другий термін президентства Володимира Путіна. Балотуватися втретє поспіль не дозволяє закон. Але після чотирьох років прем"єрства він знову зможе зайняти президентське крісло?

— Сьогодні в Росії всі активно обговорюють майбутнє прем"єрство Путіна. Проте його згода стати першим номером у партії на парламентських виборах ще не означає цього. Що буде далі — в Росії ніхто не може спрогнозувати. Тому що в нашій країні вибудувана схема розвитку подій, що залежить виключно від особистої інтриги однієї людини. І ця людина здатна змінювати ситуацію в країні.

Скоріше за все, Путін не захоче бути прем"єром. Тоді йому довелося б хоч формально, але підкорятися президенту. Він на це ніколи не піде. Путіну це буде неприємно.

Нинішня ситуація в Росії взагалі настільки складна, що важко щось прогнозувати чи аналізувати. Нам залишається лише якось реагувати на ці неочікувані путінські заяви. Суть їх у тому, що він точно захоче повернутися до влади. Яким шляхом — то вже інше запитання. Чи через посаду прем"єра, чи просто за рахунок посилення власної легітимності на парламентських виборах. Цього сьогодні не знає ніхто, крім нього.

У Росії все залежить від інтриги однієї людини

Російська еліта може лише здогадуватися, кого Путін підтримає на майбутніх виборах президента. Це може бути нинішній прем"єр Віктор Зубков. Може бути ще хтось. Та зрозуміло одне — 2012-го Путін знову займе посаду президента Росії. Якщо тільки цьому не завадить сильна криза в країні.

Яким чином ці події вплинуть на російську еліту та загалом на подальший розвиток країни?

— Вони вже вплинули. Еліті нічого не залишається, як пристосуватися до ситуації, яку створив Путін. Її представники готові терпіти що завгодно, аби лише залишатися на своєму місці, "не випасти з обойми". Загалом же так звана путінська епоха може протриматися ще років десять-чотирнадцять.

Як складатимуться російсько-українські відносини найближчим часом?

— Це залежатиме від того, яка коаліція буде сформована у вашому парламенті.

Чи вірите в те, що коаліція демократичних сил в Україні буде недовготривалою, як це прогнозують російські експерти?

— Якщо "помаранчеві" знову не знайдуть компромісу, то це може призвести до серйозної політичної кризи й навіть до розколу країни.

Нині найбільш вірогідною кандидатурою на посаду прем"єра є Юлія Тимошенко. Як ви оцінюєте її ділові якості?

— Тимошенко досить талановита й енергійна. Але з такою  безмежною енергією їй більше пасує крісло спікера парламенту. Роль же прем"єра вимагає більшої розсудливості та не такої сильної харизми. Якщо Тимошенко таки стане прем"єром, їй на цій посаді з таким темпераментом буде дуже важко.

Зараз ви читаєте новину «"Путін знову стане президентом Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути