пʼятниця, 24 листопада 2017 00:35

Путін узяв під контроль режим Лукашенка

Автор: www.оперативне відео КДБ Білорусі
  Перед затриманням Павло Шаройко зустрівся з російським журналістом телеканалу НТВ у Мінську. Той намагався передати українцю підроблені документи, щоб підставити його
Перед затриманням Павло Шаройко зустрівся з російським журналістом телеканалу НТВ у Мінську. Той намагався передати українцю підроблені документи, щоб підставити його

У Мінську за підозрою у шпигунстві схопили журналіста "Українського радіо" 46-річного Павла ­Шаройка. Про це 17 листопада повідомив голова Національної суспільної телерадіо­компанії Зураб Аласанія.

У Комітеті держбезпеки Білорусі стверджують, що Шаройко на допиті зізнався у шпигунстві.

— На гарячому затримали кадрового співробітника Головного управління розвідки Міноборони України, — заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин. — Для прикриття його призначили на посаду кореспондента. У Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з місцевих громадян. Вони за гроші збирали відомості у військово-політичній сфері. Порушили кримінальну справу за шпигунство. Під час обшуку в Шаройка виявили копії розвідувальних донесень. Він визнав, що є співробітником військової розвідки і має звання — полковник. Його дії координував Ігор Скворцов, який працював під прикриттям радника посольства України в Білорусі. Його оголосили персоною нон-ґрата.

Міноборони України заперечує, що Павло Шаройко є його співробітником. З посади начальника прес-служби управління розвідки його звільнили за станом здоров'я 2009-го. Після того працював журналістом в українських ЗМІ. Висвітлював переважно засідання тристоронньої контактної групи в Мінську та акції опозиції в Білорусі.

Павла Шаройка утримують у слідчому ізоляторі КДБ. 18 листопада його відвідав український консул. Призначили адвоката.

— Двічі на місяць Павлові можна передавати їжу й одяг, — говорить дружина Олена. — Просив невеличкий телевізор. В ізоляторі можна читати книжки з тамтешньої бібліо­теки, але в нього немає окулярів — заборонені як колючі й ріжучі предмети.

Ідеться про спільну операцію білоруських і російських спецслужб, написав у "Фейс­буку" керівник громадської організації "Центр військово-політичних досліджень" 45-річний Дмитро Тимчук:

— У день затримання Шаройко зустрівся зі співробітником російського телеканалу НТВ на прохання останнього. Він намагався передати Павлу нібито секретні документи щодо використання території Білорусі для вторгнення в Україну. Шаройко відмовився їх узяти. Зрозумів, що це провокація. Дорогою додому його затримали.

Мінськ веде цілеспрямовану діяльність проти України. Копіює агресивні дії Російської Федерації. Необхідно пропонувати західним країнам запровадження санкцій проти вищого керівництва Білорусі.

— Путін узяв під контроль режим Лукашенка. Про це свідчили й вересневі військові російсько-білоруські навчання. Розрив відносин із Мінськом — єдино можлива відповідь, — вважає журналіст Юрій Бутусов, 41 рік.

— Наша влада заграє з Лукашенком. Не тому, що не розуміє загроз. Ігнорує їх через торговельно-економічні інтереси, — стверджує дипломат Богдан Яременко, 46 років.

— Україні не потрібно було заохочувати контакти на найвищому рівні. Після Революції гідності перший візит виконувача обов'язків глави держави Олександра Турчинова був у Мінськ. Ту ж лінію продовжив президент Порошенко. Його політтехнологи пояснюють це як довгострокову стратегію на відрив Білорусі від Росії.

Та доки Мінськ є васалом Москви, ні на які домовленості з Лукашенком сподіватися не можна. У Білорусі немає волі реалізовувати свої, а не кремлівські плани. Швидше за все, білоруський режим піде у справі Шаройка стопами росіян. Спочатку засудять, а потім обміняють або видадуть для відбування покарання в Україні.

Павлу Грибу заборонили спілкувати українською

Адміністрація Краснодарського СІЗО заборонила українцю 19-річному Павлові Грибу розмовляти з консулами рідною мовою. Син прикордонника зник на території Білорусі 24 серпня, коли поїхав на побачення з росіянкою. Перебуває у слідчому ізоляторі Краснодара. Звинувачують у підготовці теракту на території Росії.

— Є право підслідного спілкуватися тією мовою, якою він хоче й може. Є відповідні міжнародні договори. Це прописано в Конституції РФ, — каже 20 листопада Ігор Гриб, батько Павла.

Під час 7-хвилинної зустрічі з консулами затриманий розповів, що його здоров'я погіршується. Належного лікування не отримує. Юнак хворіє на портальну гіпертензію. Хвороба супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунка, печінковою недостатністю.

Зараз ви читаєте новину «Путін узяв під контроль режим Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути