вівторок, 03 грудня 2019 05:50

"Путін поспішає приєднати Білорусь до Росії"

Автор: REUTERS
  Російський президент Володимир Путін із білоруським колегою Олександром Лукашенком під час зустрічі в Сочі. 15 лютого 2019 року
Російський президент Володимир Путін із білоруським колегою Олександром Лукашенком під час зустрічі в Сочі. 15 лютого 2019 року

Мінськ і Москва узгоджують дорожні карти для об'єднання, створення спільного парламенту й уряду, заявив білоруський посол у РФ 70-річний Володимир Семашко 29 листопада на конференції "Євразійська економічна інтеграція".

Договір про Союзну державу Росії і Білорусі підписали 8 грудня 1999-го в Москві. У грудні торік прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв сформував робочу групу з посилення зв'язків між країнами. Російські чиновники в неофіційних розмовах називають її "групою зі злиття". За кілька тижнів до того Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави.

— Плануємо перехід на уніфіковане податкове законодавство, створення єдиних ринків нафти, газу й електроенергії. Збираємося створити єдиний парламент і уряд, — каже Семашко. — Тобто незалежні Росія і Білорусь віддають наверх управлінські функції з обов'язковим виконанням. Із 31 дорожньої карти 20 вже узгодили. Прописали створення єдиних ринків до 2021 року.

За кілька годин після заяви посольство Білорусі в РФ спростувало власного дипломата. Мовляв, слова про єдиний парламент і уряд вирвані з контексту.

17 листопада білоруський президент 65-річний Олександр Лукашенко наголосив, що не підпише документів, які суперечили б суверенітету країни: "Ми хочемо рівних умов — тоді це буде союз".

На 8 грудня запланована зустріч президентів Білорусі і Росії.

— Україна має 1,8 тисячі кілометрів кордону з Білоруссю. Якщо ця держава об'єднається з Росією, матимемо військову загрозу ще й на півночі, — говорить журналіст 45-річний Денис Лавнікевич. — Усі пункти створення Союзної держави обговорювали не одне десятиліття. Якщо не змогли дійти досі згоди і втілити задумане, навряд вийде зараз. Кремль постійно вимагає від Лукашенка виконання домовленостей. Шантажує низькими цінами на нафту й газ. Білоруський лідер робить усе, щоб реальних союзних органів керування не було. Вони загрожують його владі.

— Після об'єднання Білорусь остаточно втратить міжнародну суб'єктність. Якщо Путіну вдасться доламати Молдову, Україна лишиться півостровом в оточенні недружніх країн. А за спиною — ще й не надто доброзичлива Угорщина, — каже політолог Володимир Цибулько, 54 роки. — Путін поспішає. ­2020-го імовірна серйозна міжнародна економічна криза. Вона доб'є його.

Зараз ви читаєте новину «"Путін поспішає приєднати Білорусь до Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути