середа, 09 квітня 2008 17:40

Путін не вважає Україну державою

Президент Росії Володимир Путін на закритому засіданні ради Росія—НАТО пригрозив, що у випадку вступу в НАТО Україна може припинити своє існування як єдина держава.

— Ти ж розумієш, Джордже, що Україна — це навіть не держава! Що таке Україна? Частина її територій — це Східна Європа, а частина, і значна, подарована нами! — цитує Путіна російська газета "Комерсант". Видання зауважує, що "тут він дуже прозоро натякнув, що якщо Україну все-таки приймуть у НАТО, ця держава просто припинить існування".

Пізніше висловлювання Путіна фактично підтвердив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. "Президент Путін і в Бухаресті, і на зустрічі в Сочі з Бушем нагадав, як формувалася нинішня Україна в її сьогоднішніх кордонах", — сказав Лавров в одному з інтерв"ю.

— Україна — визнана світовим співтовариством держава, — коментує це голова Української Гельсінської групи Євген Захаров, 54 роки. — Розчленування її можливе тільки силовим методом, тобто збройним вторгненням. А це малоймовірно.

Директор Інституту філософії Національної академії наук Мирослав Попович, 77 років, зауважує, що Росія досі розглядає Україну як свій протекторат.

— Після висловлювань Путіна стала зрозумілою природа всіх зовнішньополітичних змагань навколо України, — каже він. — Адже вступ нашої держави до НАТО жодним чином не загрожує безпеці Росії, а лише має відношення до її претензій щодо контролю над Україною.

Мирослав Попович вважає, що насправді приєднання до Альянсу стане виходом України з-під сфери впливу Кремля. Путін це чудово розуміє, тому і вдався до відвертих погроз, хай навіть і в неофіційній заяві.

— Якщо керівники нашої держави не відреагують на цю заяву, то це буде самоприниження України, — підкреслює Мирослав Попович. — Бо це відкрите нахабство і відкрита погроза зброєю.

Євген Захаров переконаний, що після цієї заяви Путіна кількість прихильників НАТО в Україні зросте. А політики з різних таборів мають якнайшвидше порозумітися щодо вступу до Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Путін не вважає Україну державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути