пʼятниця, 11 березня 2011 05:30

Психічнохворих серед телефонних терористів мало

В Україні росте кількість хибних телефонних повідомлень про заміновані об'єкти. Це свідчить про наростання емоційного напруження в суспільстві, вважає керівник Центру психіатрії, психотерапії та практичної психології, психолог Євген Воронков, 51 рік.

— "Мінувальники" мають різні мотиви, — каже. — Перший тип таких телефонувальників — неповнолітні. Для них це розвага-провокація. Мовляв, якщо про мене говорять у телевізорі, то я чогось вартий. Другий тип – ті, хто з'ясовують стосунки. Наприклад, дівчина пішла сама на дискотеку, а хлопець не хоче миритися з цим. Він дзвонить у міліцію і "мінує" дискотеку. Це "м'який" телефонний "тероризм". Людей із психічними розладами серед "телефонних терористів" насправді дуже мало. І всі вони переважно миролюбиві. Рівень освіти "телефонних терористів" невисокий. Добре освічена людина має широкі соціальні зв'язки, родину, роботу. Їй є чим ризикувати.

Вибухи у Макіївці організували люди з відхиленнями у сфері особистості. Вони шукали, як висловитися щодо подій у суспільстві. Простою мовою їхній учинок можна перекласти так: "Я не хочу вас бачити, але нічого не можу зробити, крім такої-от погрози". Цю ситуацію не можна порівнювати з вибухами під час кримінальних розборок 1990-х. Тоді тероризм мав ознаки бандитизму. Нині ж вимоги мають соціальний характер. Людям годі висловити протест проти стану речей. Більшає людей із низькою самооцінкою.

Жодна міра покарання не втримає людей від таких кроків. Ефективний метод батога для виконавців, і пряника  — людям, які попередили про можливу терористичну загрозу. Для порівняння: більшість шпигунів у Сполучених Штатах викрили завдяки пильності їхніх сусідів.

Підготовлених фахівців для роботи з "терористами" у нас мало. Спеціальних соціально-психологічних заходів держави, окрім політичної реклами, ми не бачимо. Частково роль психологів в екстремальних ситуаціях виконують журналісти. Вони розпитують, як людина пережила трагедію у діях. Людина мимохіть долає свою гостру психічну травму. Проте це вдається 50 на 50.

Зараз ви читаєте новину «Психічнохворих серед телефонних терористів мало ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути