вівторок, 26 вересня 2017 05:40

Проросійська партія посіла третє місце на виборах у Німеччині

Автор: REUTERS
  Йоахім Зауер, чоловік канцлера Німеччини Анґели Меркель, тримає над нею парасольку дорогою до виборчої дільниці, 24 вересня 2017 року, Берлін
Йоахім Зауер, чоловік канцлера Німеччини Анґели Меркель, тримає над нею парасольку дорогою до виборчої дільниці, 24 вересня 2017 року, Берлін

24 вересня в Німеччині відбулися вибори до парламенту. Блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз на чолі з Анґелою Меркель набрав найбільше голосів — 33%. Соціал-демократична партія посіла друге місце з результатом 20,5%. І заявила, що йде в опозицію. Раніше була в коаліції з політсилою Меркель. "Альтер­натива для Німеччини" — на третьому місці, здобувши майже 13% голосів. Партія вперше потрапила до Бундестагу. Правопопулістська, виступає за скасування санкцій проти РФ.

До парламенту також пройшли Вільна демократична партія, Ліва партія і Партія зелених.

Увечері після виборів у Берліні мітингували більше тисячі людей, обурених результатом правих. Зібралися біля торговельного центру, де святкувала "Альтернатива". Вигукували гасла: "Ми проти нацистів", "Біженцям тут раді", "Геть нацистську пропаганду". Кидали пляшки в напрямку будівлі.

— Найважливіше — з ким Меркель формуватиме коаліцію, — каже експерт із міжнародної політики Василь Миро­шниченко, 36 років. — Соціал-демокра­ти не хочуть туди вступати. Очевидно, що з комуністами чи "Альтернативою" теж не об'єднається. На заваді — їхні погляди. Залишається домовлятися із "зеленими" та вільними демократами. Коаліцію складатимуть три партії. Отже, політика канцлера буде слабша, ніж за співпраці із СДНП.

Як це вплине на Україну?

— Меркель залишається канцлером — це для нас добре. Вона розуміє Росію й ситуацію в Україні. Санкції Євросоюзу проти РФ продовжуватимуть.

З часу повалення нацизму до парламенту Німеччини вперше пройшла партія, що декларує праворадикальні погляди. Чому так сталося?

— "Альтернатива" запропонувала те, що розчарований виборець не може отримати в традиційних партіях. Голосували за них невдоволені великою кількістю іммігрантів із Близького Сходу. Партія побудувала на цьому свою кампанію. Також її виборець — ті, кого розривають на частини ліво- і праворадикальні ідеї. "Альтернатива" є містком між ними.

Як ця політсила впливатиме на стосунки України з Німеччиною?

— 88 правих депутатів будуть у Бундестазі (із 631. — ГПУ). Вони пропа­гу­ватимуть нормалізацію відносин із Росією. Їздитимуть у Крим, Москву. Та їхній вплив буде незначний. Оскільки зовнішня політика — пріоритет виконавчих органів влади. Тобто канцлера й міністерства закордонних справ. До сьогод­ні МЗС очолював представник соціал-­демократів, який мав позитивні настрої до Росії. Якщо цю посаду обійме хтось із "зелених", це буде антиросійський і проукраїнський міністр.

Ще до виборів офіційний Берлін заявляв, що очікує можливого в них втручання Росії. Чи було воно?

— Поки що стверджувати щось зарано. Опублікували документи, за якими Росія купувала рекламу на сотні тисяч доларів у США. Піднімали й розкручували певні теми. Треба прослідкувати, чи подібне зіграло на руку тій же "Альтернативі", чи не вплинуло на її результат.

Зараз ви читаєте новину «Проросійська партія посіла третє місце на виборах у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути