вівторок, 22 січня 2013 05:00

Приватні вузи оподаткували, як продавців снікерсів

Звільнити від податку на прибуток недержавні вузи пропонує група депутатів-"регіоналів". Розробили відповідний законопроект. Такі ініціативи назріли давно, вважає 53-річний Валерій Бебик, проректор університету "Україна" — недержавного навчального закладу.

— Недержавні університети поставлені в нерівні умови з державними, — говорить. — До приватних ставлення, як до комерційних установ, хоча вони можуть бути й неприбуткові. Є вузи — акціонерні товариства, що отримують дивіденди наприкінці фінансового року. Є комунальні навчальні заклади, церковні. Але всі вони платять податки так само, як продавці снікерсів чи пива. Комунальні послуги їм обраховують за підвищеним тарифом.

Вузам мають надати рівні права хоча б із питань податків. Адже в будь-якому державному закладі половина студентів також навчаються за комерційним контрактом. Однак держвузи платять податки за пільговими тарифами. Мають від держави приміщення, землю. Їх господарчі видатки покривають коштами з держбюджету.

Акредитація вузів також несправедлива. Національні університети акредитують на 10 років. Недержавні — тільки на п'ять. Програють і викладачі недержавних, бо їм нараховують меншу пенсію.

Є чотири позитиви від закону. Перший: якщо приватним вузам знімуть частину податків, студентам на наступний рік можна буде не піднімати оплату за навчання на рівень інфляції. Другий: на оплаті навчання дітей заощадять батьки. Третій: приватні заклади можуть пустити зекономлені кошти на розвиток матеріальної бази. Четвертий: більше осіб зможуть піти навчатися до приватних вузів, що вкрай важливо для підвищення конкурентності в українській освіті.

Зараз ви читаєте новину «Приватні вузи оподаткували, як продавців снікерсів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути