четвер, 29 липня 2021 05:50

Президент Сполучених Штатів не братиме участі у "Кримській платформі"

Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден не братиме участь у саміті "Кримської платформи". Його запрошував Володимир Зеленський.

— Від нас буде член уряду. Ми знаємо, що це важливо. Є багато людей, які вважають себе громадянами України в окупованому Криму. Необхідно їм допомогти, — говорить тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент, 52 роки.

— Штати направлять міністра транспорту Пітера Буттіджеджа. Він впливова фігура в уряді. У Байдена специфічні відносини з Україною. Експрезидент Дональд Трамп намагався використати це у своїй передвиборчій кампанії (в липні 2019‑го просив Зеленського перевірити енергетичну компанію "Бурісма", де в раді директорів був син ­Байдена — Гантер. Американські парламентарії ініціювали через це розслідування, аби запустити процедуру імпічменту. — ГПУ). Навіть, якщо захоче приїхати, оточення постарається його відмовити, — каже лідер кримськотатарського народу 77‑річний Мустафа Джемілєв.

Білий дім участь Буттіджеджа офіційно не підтвердив.

Саміт "Кримської платформи" відбудеться 23 серпня. Це дипломатична ініціатива України, щоб об'єднати міжнародні зусилля з деокупації півострова. Участь зголосилися взяти представники майже 30 країн. Серед них президенти Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Словаччини й Туреччини.

— Україна не зникає з порядку денного США. Ніхто особливо й не сподівався, що Байден приїде на саміт. За пів року президентства він здійснив лише один візит за межі Америки, — говорить експерт з міжнародних відносин 51‑річний Володимир Горбач. — На саміті буде присутній представник адміністрації США високого рангу. Це нормально. Відсутність Байдена не означає неповаги до кримського питання. Якщо ми зможемо вдало презентувати цю ініціативу, показати, що вона чогось варта — американці її підтримають. Якщо все обмежиться розмовами — підтримки не буде.

Потрібно весь час нагадувати, що проблема Криму є. Водночас розуміти, що ефективних швидких шляхів повернення півострова не існує. Це не означає, що треба опускати руки. Штати можуть нас підтримувати, нагадуючи світу про своє невизнання окупації Криму та про­довжуючи санкції проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Президент Сполучених Штатів не братиме участі у "Кримській платформі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути