Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2009 18:51

Президент пропонує зменшити кількість депутатів

Цього тижня президент Віктор Ющенко передав до Верховної Ради свій проект змін до Конституції України.

Зокрема, він містить пропозиції щодо реформування виборчого законодавства: глава держави пропонує увести відкриті партійні списки на виборах до парламенту, а депутатів місцевих рад обирати за мажоритарною системою.

Ющенко вважає, що парламент має бути двопалатним із назвою Національні Збори й меншою кількістю депутатів. Палата депутатів із 300 осіб має обиратися на чотири роки за відкритими списками. Окрім законодавчої функції, на неї покласти відповідальність за формування уряду та контроль за його діяльністю, ухвалення рішень про недовіру Кабміну та відставку прем"єра і міністрів. Сенат глава держави пропонує обирати на шість років прямими виборами за мажоритарною системою, по три сенатори від кожної області, Криму та Києва. Кожні два роки оновлювати третину його складу. До Сенату пожиттєво мають уходити колишні президенти країни. Верхня палата повинна мати повноваження щодо кадрових неурядових призначень, а також схвалення рішень президента України у сфері оборони і безпеки.

Політолог з експертної групи Creative L&B Михайло Басараб, 31 рік, вважає, що цими пропозиціями Ющенко прагне заявити себе гравцем у наступній президентській кампанії. Секретаріат глави держави намагається змінити правила гри, щоб мінімізувати наслідки майбутнього програшу Віктора Андрійовича. Тому й пропонується нова модель влади, щоб ні Тимошенко, ні Янукович не змогли сповна скористатися своєю можливою перемогою.

Нинішню Конституцію створили антиукраїнські сили

— Запропоновані Ющенком зміни спрямовані насамперед на послаблення лідерів партій, — каже Михайло Басараб. — Нині бачимо їх домінування у складанні виборчих списків і в ухваленні рішень парламенту. Передовсім це стосується БЮТу.

При новій системі виборів збільшиться роль і вага політиків, бо вони докладатимуть зусилля для проходження до парламенту. Сенатори будуть незалежними, бо їх обиратимуть в округах.

— Конституцію треба змінювати обов"язково, — упевнений колишній народний депутат Степан Хмара, 71 рік.— Бо її створили антиукраїнські сили. Але нині про це не може бути й мови — цьому парламенту таке не можна довірити.

На думку політика, спочатку слід змінити виборчу систему, впровадивши відкриті регіональні партійні списки. Потім — обрати новий парламент, який має написати нову Конституцію. Ухвалити її повинна Конституційна асамблея.

Зараз ви читаєте новину «Президент пропонує зменшити кількість депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути