Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 05:40

Президент обиратиме між зустріччю з реальністю і спробою ошукати народ

Президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції 15 лютого.

Його непокоїть, що питання Криму жодним чином не обговорюється. Півострів анексувала Росія. Про це він сказав двічі — під час виступу і відповідей на запитання. Чи мають цю проблему обговорювати в рамках "нормандського формату" (переговори між лідерами України, Німеччини, Франції та Росії. — ГПУ), чи для цього має бути запроваджений додатковий — це, за словами президента, не принципово. Принципове інше: тема Криму має бути в міжнародно-політичному порядку денному.

Понад 200 українських громадян, серед них і військовополонені, перебувають в ув'язненні на окупованих територіях і в Росії. Понад 100 жителів Криму, переважно кримських татар, ув'язнені. Ці факти навів президент у виступі. Зазначив, що потрібен діалог і обмін "всіх на всіх". Проте не дав належної кваліфікації цим фактам. А вони свідчать, що Росія провадить політику державного тероризму — залякування, ув'язнення, тортури, використання заручників з метою досягнення політичних преференцій. Про це треба говорити чітко і голосно.

Криза міжнародної безпеки, утвердження "права сильного в ХХІ столітті" — цього питання президент торкнувся двічі. Спершу, цитуючи німецького канцлера Анґелу Меркель, він сказав про "уламки системи міжнародної безпеки". Далі, що міжнародні угоди самі по собі нічого не варті. Наголосив, що є лише дві реальні гарантії безпеки: ядерна зброя і членство в Північноатлантичному альянсі. Якщо зіставити обидва судження, то вирішення безпекової проблеми є лише одне — посилення НАТО і вступ України до нього.

Президент нагадав учасникам конференції, що війна на Донбасі — це війна в Європі. Вочевидь, він вважає, що це сильний пасаж у його виступі. Ні, пане президент, це слабкий пасаж. Бо ви не сказали, з ким воює Європа. Росію знову не назвали агресором.

Вибори на окупованих територіях відбудуться водночас із місцевими в усій Україні восени, каже Зеленський. Для цього, мовляв, потрібно досягти припинення вогню, також Україна має отримати контроль над українсько-російським кордоном. Але на окупованих територіях провести вибори за українським законодавством неможливо. Як і контролювати українсько-російських кордон, якщо на Донбасі залишатимуться перший і другий армійські корпуси, створені РФ. Чи розуміє це президент? Звісно, розуміє. Але залишається питання: що обере Володимир Зеленський — зустріч із реальністю, чи спробу ошукати український народ?

Зараз ви читаєте новину «Президент обиратиме між зустріччю з реальністю і спробою ошукати народ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути