четвер, 29 жовтня 2020 00:00

Православна церква Кіпру визнала автокефалію ПЦУ

24 жовтня Православна церква Кіпру визнала автокефалію Православної церкви України. Зробила це четвертою з 14 православних церков після Вселенського та Олександрійського патріархатів і Церкви Греції.

Глава Православної церкви Кіпру Хризост II уперше пом'янув у диптиху ім'я блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України, йдеться в офіційній заяві ПЦУ. Відбулося це під час синодальної літургії в монастирі Богородиці Хрісоррогіатісса в місті Пафос.

"Церкви грецької традиції сформували прецедент щодо форми визнання автокефалії Православної церкви України, — написав у фейсбуку архієпископ ПЦУ 43-річний Євстратій Зоря. — І в Церкві Греції, і в Олександрійському патріархаті вирішили, що право визнавати нову автокефальну церкву належить предстоятелю. А не синоду чи іншому керівному органу".

— Немає конкретного алгоритму визнання помісної церкви іншими. Наприклад, Московський патріархат чекав цього майже 140 років. Для української церкви це може тривати 10–20, — каже релігієзнавець Олександр Саган, 53 роки. — Процес гальмує Російська православна церква. Тисне на інших із вимогою не визнавати український томос. Чотири відверто проросійські митрополити Кіпрської церкви виступили проти ПЦУ. Такі є в усіх помісних церквах.

Проте ми вже пройшли точку неповернення. Надалі визнання має відбуватися легше й швидше. За два роки суттєво просунулися в розбудові (Православну церкву України створено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. 6 січня 2019-го Вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Епіфанію томос про автокефалію. — ГПУ). З часом отримаємо нову хвилю масових переходів із Московського патріархату. Зараз певним політичним і фінансовим колам вдалося це загальмувати. На Півдні та Cході України РПЦ зберігає позиції, активно заважає громадам переходити. І не тільки там. Наприклад, у Вінниці начальник поліції області тиснув на чиновників із вимогою не реєструвати громади, що виявили бажання перейти у ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «Православна церква Кіпру визнала автокефалію ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути