вівторок, 13 листопада 2012 07:30

"Потрібні перевибори по всій країні"

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Член Центрвиборчкому Ігор Жиденко підписав остаточний протокол ЦВК про вибори в мажоритарних округах із зазначенням особистої думки: ”Вільних виборів в Україні не відбулося”. Такі ж висновки написали ще четверо членів ЦВК від опозиції — Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Валерій Шелудько та Андрій Магера
Член Центрвиборчкому Ігор Жиденко підписав остаточний протокол ЦВК про вибори в мажоритарних округах із зазначенням особистої думки: ”Вільних виборів в Україні не відбулося”. Такі ж висновки написали ще четверо членів ЦВК від опозиції — Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Валерій Шелудько та Андрій Магера

Насильство, тиск, підкуп і обман під час виборів до Верховної Ради мали системний характер. Тому назвати їх чесними не можна, — вважає один із 15 членів Центральної виборчої комісії 46-річний Ігор Жиденко.

Наведіть конкретні приклади тиску на виборців.

— Пам'ятаєте смішну рекламу: "Переписала хату на кота"? Потім стає відомо, що проти її автора порушують кримінальну справу, оголошують у розшук. Це ж сигнал виборцю: критикуватимете — те саме буде з вами.

Газети пишуть про випадок, коли пенсіонерка агітувала проти Партії регіонів, а за це суд оштрафував її. А коли двоє провідних політиків країни, Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, перебувають за ґратами, не можуть сподіватися на справедливе правосуддя і за це ніхто не несе відповідальності? Під час кампанії постійно з'являлась інформація про тиск на кандидатів від опозиції чи самовисуванців. Це викликало страх і впливало на волевиявлення виборців. Тому я — прибічник повторних виборів по всій країні.

Партії УДАР і "Свобода" мають понад 10 відсотків підтримки в суспільстві, однак не представлені у виборчих комісіях. Чому?

— Так виписаний закон. Усі партії мають право робити свої подання. Таких партій було понад 80. "Свободі" і УДАРу не пощастило з жеребкуванням.

Закон мав би бути виписаний по-іншому: партії мають право брати участь у жеребкуванні лише по тих округах, де висунули кандидатів. Натомість були випадки, коли вони висунули кандидатів по одному-двух округах, але отримали представництво в усіх виборчих комісіях країни. Було багато відомостей, що кандидатів перекуповують, торгують посадами в комісіях.

Безпосередньо до ЦВК скарги надходили?

— Так. Ми направляємо їх до прокуратури. А вона повертає їх назад із формулюванням "Контроль за виборчим законодавством здійснює Центральна виборча комісія". Але ж ЦВК не може вести слідство, порушувати кримінальні справи. У багатьох скаргах, що розглядала ЦВК, було зазначено "направити матеріали до Міністерства внутрішніх справ". Кожен член ЦВК, і особисто я, направив із десяток таких звернень. Ми зобов'язані, згідно із законом, повідомити правоохоронні органи про можливий злочин. З усіх моїх звернень на одне чи два відповіли "перевіркою не встановлено складу злочину". Інші просто проігнорували.

Зараз ідеться про призначення перевиборів у п'яти округах. Чому саме в них?

— Вони — найрезонансніші. Але я розширив би цей список. Наприклад, 11-й округ у Вінниці (після тривалого підрахунку перемогу здобув "самовисуванець" екс-губернатор Олександр Домбровський. На другому місці Наталія Солейко від "Батьківщини". — "ГПУ").

Яка процедура притягнення до відповідальності людей, які "унеможливили встановлення результатів виборів", як формулює ЦВК?

— У нас обмежені можливості щодо цього. Ми можемо змінити склад виборчої комісії або голову. Тобто впливати на кадровий склад. Але ЦВК не може притягнути до відповідальності. Це справа правоохоронних органів.

І все ж, чому обрали саме п'ять округів, а не 13, як каже опозиція, чи 20, 30, або 50?

— Потрібно проводити перевибори по всій країні. Звернемось до висновків міжнародних спостерігачів. У спільній заяві ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, НАТО й інших, наприклад, сказано: "зловживання адмінресурсом спостерігалось або було підтверджено в багатьох випадках у 15 областях".

Але перевибори по всій країні потребують великих коштів.

— Якщо ми хочемо справді демократично обраного парламенту, то, на мій погляд, потрібні перевибори по всій країні. Переголосування в кількох округах — це просто окозамилювання.

ЦВК має оприлюднити результати виборів до 12 листопада. Водночас ідеться про повторні вибори в п'яти округах. Закон не передбачає такої ситуації.

— Вона в якомусь сенсі — патова. Будемо приймати рішення колегіально. Водночас ЦВК не має коштів на перевибори. Центрвиборчком — тільки розпорядник грошей, що виділяють із держбюджету. Тут питань більше, ніж відповідей. Не обійтися без рішень на законодавчому рівні.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібні перевибори по всій країні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути