неділя, 28 січня 2007 15:13

Порівняння з 1990-м некоректне

Нещодавно перший віце-прем"єр-міністр і міністр фінансів Микола Азаров повідомив, що обсяг промислового виробництва склав 100,8% порівняно з 1990-м. Це означає, що Україна нарешті відновила потенціал, який був на час розпаду СРСР. Правда, валовий внутрішній продукт іще не досяг  рівня радянських часів. За прогнозами, це станеться вже у 2007–2008 роках.

Та чи правильно робити такі порівняння й, відповідно, позитивні висновки? В УРСР була принципово інша структура виробництва, інші ринки збуту. Відчутно відрізнявся і внутрішній ринок. То була епоха тотального дефіциту, коли в людей були гроші, але вони не могли їх витратити. І що найсуттєвіше — були інші цілі. Тій державі було важливіше виготовити більше за інші країни ракет, аніж продуктів харчування.

Українська промисловість тоді на 30% складалася з машинобудування. Значну його частку становив воєнно-промисловий комплекс і засоби виробництва, наприклад верстати. До речі, східні області України, де таких заводів було найбільше, ще не досягли рівня 1990-го. Їхнє виробництво становить зараз лише три чверті від колишніх показників.

Україна відновила свої позиції однією з останніх

У сьогоднішній Україні структура промисловості інша. Важка промисловість уже не складає таку значну її частку. Збільшився випуск споживчих товарів (там, де їх не витіснив імпорт). Окрім того, значно зріс експорт напівфабрикатів, у першу чергу продукції чорної металургії.

Саме через такі зміни робити порівняння з 1990-м та відповідні висновки не зовсім коректно. Важливіше те, що Україна відновила свої позиції однією з останніх серед країн із перехідною економікою. Зазвичай у державах центрально-східної Європи це тривало близько 10 років, а у нас — 16. Або інше — українське відновлення значною мірою тримається на зростанні світових цін на метал, тоді як у країнах колишнього соцтабору й Балтії воно було якісним, значно менше  залежним від зовнішніх чинників.

Однією з головних причин відставання України була відсутність чіткого плану реформ, непослідовність у їхньому виконанні та завелике втручання держави в економіку. Схоже, цього не усвідомлює і нинішній уряд. Кабмін каже про бюджетну підтримку модернізації промислового потенціалу, що означає розподіл зібраних з усіх коштів, тобто податків, на користь кількох. Можна припустити, що допомогу отримає наближений до влади експортно-орієнтований бізнес, а не середні та малі підприємства. А це може ще більше викривити структуру виробництва в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Порівняння з 1990-м некоректне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути