середа, 09 січня 2019 07:55

Помісна церква України отримала томос

6 січня в турецькому Стамбулі відбулася церемонія передачі томосу митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Cвяткова літургія пройшла у храмі святого Георгія. Перед врученням Вселенський патріарх зачитав документ.

Офіційну делегацію очолив президент Петро Порошенко. Був із родиною і охороною. Прибули спікер Верховної Ради Андрій Парубій, міністри культури Євген Нищук, оборони Степан Полторак, віце-прем'єр Геннадій Зубко, екс-президент Віктор Ющенко.

Надзвичайних заходів безпеки не було. Біля входу в храм чергувала поліція. Близько дев'ятої ранку патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній розпочали спільну службу.

— Сьогодні починається нова сторінка в історії України. Офіційно та канонічно ви стаєте 15-ю церквою в благословенному хорі автокефальних церков, — каже Вселенський патріарх Варфоломій, 78 ­років.

— Як після темряви нічної ­знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість завдяки мудрості Вашої Всесвятості та Священного синоду матері-церкви усунута. Справедливість відновлена, — говорить Епіфаній, 39 років.

Томос зачитали грецькою мовою, потім Вселенський патріарх передав його Епіфанію разом із жезлом митрополита. Вся українська делегація заспівала колядку "Нова радість стала".

Пізніше Петро Порошенко нагородив Варфоломія орденом "За заслуги" І ступеня. Вселенський патріарх вручив президенту пам'ятну медаль.

Увечері томос доставили до Києва. 7 січня вранці його розгорнули в соборі святої Софії на різдвяній службі митрополита Епіфанія. До входу в храм вишикувалася кількатисячна черга.

"У межах кордонів Української держави до нової церкви входять всі. Навіть тих вірян, які відносять себе до Московського патріархату, Константинополь вважає вірними ПЦУ, — написав релігієзнавець 44-річний Кирило Говорун для видання "Лівий берег".

— У статуті чітко прописано, що Помісна церква не може мати жодної присутності за межами України. Це зворотна сторона помісності. Чим більш церква національно-орієнтована, тим більш вона розвиває свої закордонні структури, як-от Румунська. І чим менш вона національно-­орієнтована й по-справжньому помісна, тим менше закордонних структур у неї може бути.

Томос і статут ухвалили одним пакетом. Вони залишаються пов'язаними один з одним. Наразі вони між собою узгоджені, але новостворена церква має право змінювати свій статут на Помісному соборі. Такі зміни не повинні виходити за окреслені рамки.

Передбачено створення спільної комісії з представників Вселенського патріархату і ПЦУ, яка розглядатиме питання статутного регулювання. Комісія має бути створена найближчим часом — як одна з найперших адміністративних структур нової церкви. Вона має розв'язувати питання, не передбачені статутом".

"Визнання від інших церков світу має бути швидким, бо передбачається обов'язок ПЦУ брати участь у міжправославних нарадах та інших заходах. Довго не визнавати не вийде, — зазначив у "Фейсбуку" релігієзнавець 44-річний Юрій Чорноморець.

— Є основа для розвитку українського православ'я. Як ми всі наповнимо ці форми змістом — залежить від нас. Маємо зробити більше, ніж Петро Могила (митрополит Київський, Галицький і всієї Русі 1633–1647 років. Провів реформу православної церкви та освіти в Україні. — ГПУ), бо він мав менше можливостей, але зробив багато. Можемо зробити, щоб українське православ'я стало центром розвитку всього православного світу. А це виведе і наш політичний Київ у статус регіо­нального лідера".

Зараз ви читаєте новину «Помісна церква України отримала томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути