середа, 30 листопада 2011 08:26

Політиків очікує випробування смертями

Смерть протестувальника під час розгону акції в Донецьку — не випадковість, а ознака нової політичної реальності. Дедалі більше українців гинутимуть у масових протестах. Провина за це ляже на владу й опозицію. Відповідальність, послідовність і волю політиків вимірюватимуть також і публічними смертями громадян.

Українці, на жаль чи на щастя, ментально не схильні до справжнього насильства в розпалі політичної боротьби. На відміну, скажімо, від більшості південних народів. Однак через реформи Януковича, вкупі з кричущим беззаконням, мільйони співвітчизників стали потенційними радикальними протестувальниками, яким нічого втрачати. Політологи й психологи знають, що до крайнощів спонукає не бідність, а раптове зубожіння людини впродовж нетривалого часу. Наприклад, різке зменшення пенсії або підвищення комунальних тарифів, утрата роботи чи можливостей здобути освіту.

"Регіонали" на чолі з президентом можуть заплатити багатьма життями за свої рішення оптимізувати бюджетні витрати, переглянути кількість пільговиків і виконати вимоги МВФ. Точніше, за прагнення зробити це одночасно із надшвидким самозбагаченням. Або за намагання будь-що прибрати мітингувальників від телекамер чи, скажімо, з очей гостей Євро-2012. А опозиціонери можуть заплатити життями виборців, аби самим не ризикувати й не спалювати мости у відносинах із владою. Так можна зберегти свій бізнес, спокійне життя в елітній Кончі-Заспі.

В історії багато політиків, які пережили й не пережили випробування смертями. Британська прем'єр Маргарет Тетчер не піддалася на вимоги голодувальників, які до смерті протестували проти масового закриття вугільних шахт. За нею залишився імідж позитивної персони, а про проблеми британських шахтарів тепер мало хто згадує. Леонід Кучма не пройшов випробування смертю журналіста Георгія Ґонґадзе. Юлія Тимошенко, яка тепер у тюрмі, вже не пройшла випробування смертю одного-єдиного селянина, вбитого її однопартійцем Лозінським. Тепер черга випробовуватися Януковичу, Тігіпку, Яценюку, Тягнибоку.

А загиблому в Донецьку шахтареві-інваліду можна навіть позаздрити. Він помер справжньою чоловічою смертю: серед побратимів, на майдані, захищаючи свої права. А не в холодній лікарняній палаті, очікуючи на медсестру чи родичів, які везуть на таксі дефіцитні ліки.

Зараз ви читаєте новину «Політиків очікує випробування смертями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути