четвер, 16 липня 2020 05:55

По Донбасу потрібні нові ідеї

"Мінські угоди не відображають нинішніх реалій щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Заходу варто підтримати їх перегляд. Лінія фронту з 2015 року змінилася. Росіяни захопили 1,8 тисячі квадратних миль (майже 3 тис. кв. км. — ГПУ) української землі. Це позбавляє логіки весь Мінський процес, — пише віцепрем'єр і перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання 54-річний Олексій Резніков для американського видання "Атлантик Кансел".

— Україна доклала значних зусиль — відвела війська від лінії зіткнення, переформатувала свою делегацію в Тристоронньої контактній групі. Та прориву не відбулося. Російські колеги продовжують порушувати угоду про припинення вогню, а це фундаментальний момент усього Мінського процесу.

Раніше Організація з безпеки й співробітництва в Європі ніколи не розміщувала миротворців у великих масштабах для нейтралізації конфлікту. Можливо, настав час.

Потрібно розширювати співробітництво між Україною та державами, що вкладають кошти у відновлення миру в Європі. Київ отримав статус партнера Північноатлантичного альянсу з розширеними можливостями. Це може означати визнання України головним союзником, який не входить у НАТО.

— На милування нема силування. Але вихід України з Мінських переговорів не сподобається ні Берліну, ні Парижу, ні Москві, — заявив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, 52 роки. — Для альтернативного документа необхідний діалог із представниками самопроголошених республік. А Київ відмовляється.

— Найочевидніший варіант врегулювання конфлікту на Донбасі — повернення до Будапештського меморандуму. Окрім Росії, США й Велика Британія гарантували Україні безпеку та суверенітет в обмін на відмову від ядерної зброї, — говорить учасник Тристоронньої контактної групи від України, журналіст Сергій Гармаш, 46 років.

— Звернутися до них треба було ще 2014-го. Очевидно, влада сподівалася вирішити конфлікт вужчим колом. Можливо, через недостатню підтримку з боку Заходу. Не відчували, що можемо говорити з Кремлем на рівних. Обставини змінилися. Робота Тристоронньої контактної групи теж. І Зеленський налаштований закінчити війну на вигідних для нас умовах.

Проте Мінські перемовини й "нормандський формат" (переговори між лідерами України, Німеччини, Франції та РФ. — ГПУ) навряд допоможуть. За п'ять років на цих майданчиках не змогли досягти суттєвих результатів. Та це не означає, що від них варто відмовитися. До "Мінська" прив'язані багато технічних і практичних питань. Наприклад, під час пожеж у Луганській області (6 липня поблизу села Осколонівка Новоайдарського району виникла лісова пожежа. Вогонь поширився на село Смолянинове. Вигоріли майже 5 тис. га. Загинули п'ятеро людей. — ГПУ) саме на рівні ТКГ домовлялися, щоб українська сторона могла гасити без ризику бути обстріляною бойовиками. Підготовка до обмінів і звільнень полонених також відбувається в цьому форматі.

Росіяни намагаються нав'язати нам у співрозмовники маріонеток з окремих регіонів Донецької та Луганської областей. А на себе приміряють роль нейтральної сторони. Тож для політичного врегулювання потрібні нові ідеї. Щоб оживити Будапештський договір, варто звернутися з відповідною заявою до керівників США та Великої Британії. Провести саміт підписантів, обговорити ситуацію й спільно шукати варіанти вирішення. Україна має проявляти ініціативу. Ми недавно стали ближчі до НАТО. Штати можуть посприяти проведенню такого саміту.

Зараз ви читаєте новину «По Донбасу потрібні нові ідеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути