четвер, 12 червня 2008 18:23

"Пивом можна натиратися на пляжі"

  Тетяна Воробйова: ”Для незміцнілого підліткового організму слабоалкогольні напої небезпечні”
Тетяна Воробйова: ”Для незміцнілого підліткового організму слабоалкогольні напої небезпечні”

Старший науковий співробітник Інституту екогігієни та токсикології ім. Медведя Тетяна Воробйова, 60 років, каже, що довгий термін зберігання пива не означає присутності в ньому консервантів.

Пиво корисне чи шкідливе?

— Немає абсолютно корисного чи шкідливого продукту. Усе залежить від виготовлення, кількості, віку людини та інших факторів.

Пиво — це натуральний продукт. Його роблять із пророслого ячменю, солоду, хмелю, дріжджів і води. Містить велику кількість білку та амінокислот, багатий на мінеральні речовини та вітаміни В. Воно розширює капілярні судини слизової оболонки органів травлення і покращує обмін речовин. Також має антимікробну та знеболюючу дію, пришвидшує виведення з організму важких металів. А їх накопичення спричиняє порушення жирового обміну — це підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи. Якщо пити пиво протягом 5–7 днів по 250–500 грамів щоденно перед їжею, жировий обмін в організмі нормалізується.

Але пиво містить спирт, тому важливими є дози вживання. Здоровій людині бокал на день не зашкодить. Але якщо пити відрами, то ефект буде зворотній. Це так само як їсти багато м"яса, жирної чи копченої їжі. З"являється ризик захворювань печінки, нирок, серця, кишково-шлункового тракту.

Чи можна використовувати пиво для лікування чи косметики?

— Наприклад, взяти ложку меду на кухоль підігрітого пива — і застуду як рукою зніме. Якщо людина надто пітніє, слід приймати пивні ванни: додати пляшку пива в теплу воду. У сауні його ллють на розпечене каміння — пивний пар корисний для шкіри й усього організму.

На пиво легко накладається шоколадна засмага — ним можна натиратися на пляжі. Різні маски й креми на основі пива сприяють розгладженню зморщок. Наприклад, жовткова маска — яєчний жовток збивають на пиві й суміш наносять на обличчя.

Пиво добре впливає на зростання жіночих грудей, оскільки основа його — хміль. Якщо після миття регулярно обполіскувати пивом волосся, то це позбавить його лупи й додасть неповторного блиску й шовковистості.

Чи можна пиво пити на ніч — кажуть, це шкодить печінці?

— На ніч і їсти шкідливо. Хоча деякі медики кажуть: коли організм хоче, то не треба йому відмовляти. Якщо трохи випити пива, то нічого страшного не буде.

Часто можна побачити, як пиво п"ють школярі, підлітки. Наскільки це шкідливо для них?

— От це вже стало проблемою. Внаслідок потужної реклами молодь рано призвичаюється до слабоалкогольних напоїв. Старшокласники часто після уроків ідуть пити пиво. А для незміцнілого підліткового організму такі напої небезпечні. Постійне вживання може призвести до залежності, бо дитячий організм швидше звикає до алкоголю.

Буває, випивають склянку пива матері, які годують немовля груддю — щоб дитина краще спала. Це варварство! Таке позначиться на нервовій системі, характері, розвитку дитини.

При яких захворюваннях пиво не можна вживати?

— Насамперед при хворобах шлунка і кишківника — гастритах, виразках, колітах тощо. Також при підвищеній кислотності, діабеті, хворобах печінки і серця, деяких видах алергій.

Люди скаржаться, що з часом пиво деяких марок втрачає свій смак. Як контролюють його якість?

— Можливо, люди звикають до якогось сорту і їм здається, що смак став гіршим, бо вже нема нових відчуттів. Я є членом дегустаційної ради компанії "Укрпиво". Ми регулярно проводимо дослідження не лише нових сортів, а й традиційних. Ще кілька років тому якість пива, особливо з маленьких пивзаводів і броварень, залишала бажати кращого. Нині ж усі намагаються підтягнутися до грандів, є жорстка конкуренція. Закуповують найновіше обладнання, використовують найкращу сировину, дотримуються санітарного й технологічного режимів. Тому можу запевнити, що в Україні пиво високої якості.

Пиво має бути охолодженим до 12–13 градусів

Чи можуть виробники використати для варіння пива якусь хімію, консерванти, замінники, порошок?

— Цього не дозволяє технологія виробництва. Навіть вода має бути гарної якості, не кажучи вже про інші компоненти. Тому використання якихось замінників одразу буде відчутним.

Чи не вказує на наявність консервантів довгий термін зберігання пива?

— Однозначно ні! У процесі виготовлення пиво пастеризують, проводять термічну обробку, потім розливають у тару. Жодних добавок використовувати не дозволяється.

При дотриманні технологічного процесу воно може не втрачати властивостей 4–6 місяців.

Чому від пива росте живіт?

— Воно достатньо калорійне. Але все залежить від доз вживання та особливостей обміну речовин організму. Живіт так само може рости і від переїдання. Від вина можна стати алкоголіком. А от випивати бокал хорошого червоного на день — корисно для серцево-судинної системи.

Кажуть, що після пиятики на похмілля треба випити пива. Мовляв, одразу стане легше.

— Це залежить від фізіології кожної людини. Комусь справді легшає, а когось може й знудити. Дехто користується розсолом, інший — мінералкою. Але найкраще на похмілля випити склянку міцного солодкого чаю з молоком. Це добре нейтралізує алкоголь.

Буває, відкриєш пляшку, а піна лізе й лізе... Від чого це?

— Піноутворення — один із показників якості пива. Якщо ж вона надмірна, то швидше за все пиво несвіже або стояло в теплі. Таке краще не пити.

Яке пиво краще — діжкове чи пляшкове?

— На якість це не впливає. Діжкове частіше буває нефільтрованим, у нього менший термін використання. Таке зазвичай роблять міні-пивоварні, бо в них немає обладнання для пастеризації.

Як правильно пити пиво?

— Головне правило — воно має бути охолодженим до 12–13 градусів. Ви не оціните смак, якщо питимете тепле пиво.

Ще пиво, як і вино й коньяк, треба смакувати, пити повільно, ковтками. Горішки, солона соломка, чіпси дозволяють відчути його аромат. Для пива потрібна широка і висока тара, з масивними ручками. Бокал має бути прозорим, щоб було видно, наскільки відфільтрований напій.

Зараз ви читаєте новину «"Пивом можна натиратися на пляжі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути