пʼятниця, 26 липня 2019 07:59

Після Брекзиту українське питання може зникнути з порядку денного в Євросоюзі

Автор: REUTERS
  Колишній глава британського міністерства закордонних справ Борис Джонсон офіцій­но став прем’єр-­міністром країни. На зустрічі в Букінгемському палаці королева Єлизавета ІІ попросила його сформувати новий уряд. 24 липня 2019 року, Лондон
Колишній глава британського міністерства закордонних справ Борис Джонсон офіцій­но став прем’єр-­міністром країни. На зустрічі в Букінгемському палаці королева Єлизавета ІІ попросила його сформувати новий уряд. 24 липня 2019 року, Лондон

— Ми збираємося завершити Брекзит 31 жовтня й скористатися всіма можливостями, які він дасть, — каже прем'єр-міністр Великої Британії 55-річний Борис Джонсон. Він замінив на посаді Терезу Мей, яка склала повноваження 7 червня.

Джонсон закінчив Оксфордський університет. Був журналістом щоденної газети "Дейлі Телеграф", редактором журналу "Спектатор". 2001-го розпочав політичну кар'єру і був обраний депутатом Палати громад від консерваторів. З 2008-го по 2016-й — мер Лондона. Наступні два роки обіймав посаду міністра закордонних справ Британії в уряді Терези Мей. Через розбіжності з нею пішов у відставку торік у липні.

Підтримує вихід Британії з Євросоюзу. Якщо не вдасться домовитися з ЄС, пропонує піти без угоди. Вона дає можливість зберегти торговельні пільги для Великої Британії, доки буде розроблений всеосяжний договір про взаємодію в економічних питаннях між Брюсселем і Лондоном.

У темі виходу Британії з Євросоюзу дискусійним залишається питання Ірландії. Північна Ірландія — частина Великої Британії, входить до Об'єднаного Королівства. Вона межує з Республікою Ірландія, державою, що є членом ЄС. За всі роки підготовки до Брекзиту так і не випрацювали єдиного бачення, як виглядатиме кордон між Британією та ЄС. Борис Джонсон вимагає, щоб кордон залишався відкритим. Щоб не ділити острів і підтримувати там мир на основі домовленостей 1998 року. Брюссель на це не погоджується.

Борис Джонсон — родич кількох європейських монарших династій, зокрема російської — Романових.

На посаді міністра закордонних справ у вересні 2016-го відвідав Україну і зустрівся з Петром Порошенком. У березні позаторік під час іншого візиту до Києва запропонував провести велику конференцію ­донорів України у Лондоні. Наголошував, що Україна рухається у правильному напрямку.

— Джонсон — прихильник різкого розриву стосунків з Євросоюзом. Його призначення змінить підхід Великої Британії до цього питання, — каже експерт з питань міжнародної політики "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса, 26 років.

— Вибудовуватиме теплі стосунки зі США. Має добрі відносини з Дональдом Трампом. Йому потрібен зовнішній партнер, щоб спертися на нього після Брекзиту. Бо економіка Англії почне відчувати наслідки виходу з ЄС. Політика щодо Росії і Китаю може стати жорсткішою. Джонсон буде вимушений підтримувати американську стратегію.

Парламент його країни розколотий на вісім фракцій. Вони конкурують між собою, налаштовані проти нього. Джонсон має або домовитись, або оголосити дострокові вибори. Останній день для Брекзиту — 31 жовтня. Доти прем'єр-міністр не встигне сформувати кабмін. Просити відстрочку в ЄС для нього принизливо. Щоб отримати її автоматично, треба оголосити дострокові вибори. Тоді Брекзит змістять до грудня — початку січня. За будь-яких умов Британія прийде до дострокових виборів вже цієї осені.

У нас немає системних відносин з Великою Британією. Призначення Джонсона вплине на ЄС. А від нього залежить санкційна політика проти Росії та фінансова допомога нам. Якщо ця країна вийде із Союзу за сценарієм жорсткого Брекзиту — це послабить економіку ЄС. Погіршить наші позиції, оскільки Європа буде займатися врегулюванням наслідків. Українське питання може зникнути з порядку денного. Плюсом для нас буде, якщо він наслідуватиме США у відносинах із Росією.

Зараз ви читаєте новину «Після Брекзиту українське питання може зникнути з порядку денного в Євросоюзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути