понеділок, 23 червня 2008 16:46

Пінчук пропонує обирати президента на сім років

Мільярдер Віктор Пінчук пропонує обирати президента на один строк та збільшити термін перебування на посаді з п"яти до семи років. Про це зять екс-президента Леоніда Кучми заявив в інтерв"ю газеті "Дзеркало тижня". На його думку, в перший строк лідер країни думає про власний рейтинг, а не про реформи.

Директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 38 років, підтримує ідею Пінчука. Наводить приклад середньовічної Республіки Дубровнік, розташованої на території нинішньої Хорватії. Там термін перебування князя на посаді був усього місяць. Потім ця людина не мала права бути обраною повторно протягом найближчих п"яти років. Таким чином боролися з корупцією.

Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 48 років, уважає: змінювати нинішню систему не треба. На його думку, за один термін виборці не встигнуть оцінити діяльність глави держави. Зате всередині правлячої партії, яку представляє президент, розгортатиметься боротьба за право бути його наступником.

— Чим більше часу глава держави перебуває при владі, тим більше вона сконцентрована в одних руках, — зауважує політолог. — А це небезпечно. В Мексиці президента обирають на один строк. Проте там протягом сімдесяти років при владі знаходилася одна партія — Інституційно-революційна.

Однак інститут президентства має бути ефективнішим, каже Олексій Гарань. Раніше можна було піти шляхом Франції, де глава держави очолює й структуру виконавчої влади. Але в Україні така система не прижилася.

— Виникла жорстка конкуренція між президентом та прем"єром, — пояснює експерт. — Французька модель може в нас ефективно працювати, коли глава держави та прем"єр належать до однієї політичної сили та між ними є взаєморозуміння. Це було можливо в дуеті президент Ющенко — прем"єр Єхануров. У випадку з Ющенко–Янукович чи Ющенко–Тимошенко така модель не працює.

Нині, на думку Олексія Гараня, інститут президентства в Україні може зробити ефективним польська модель. У ній виконавча влада замикається на уряді, а глава держави відіграє роль арбітра та має додаткові повноваження в сфері зовнішньої політики.

Зараз ви читаєте новину «Пінчук пропонує обирати президента на сім років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути