середа, 20 січня 2010 17:30

Перевага Януковича на виборах в Україні може бути ілюзією

Автор: фото: PHL
  Юрій Якименко: ”І Тимошенко, і Янукович будуть змушені проводити реформу Конституції, щоб мати реальні повноваження для подолання кризи”
Юрій Якименко: ”І Тимошенко, і Янукович будуть змушені проводити реформу Конституції, щоб мати реальні повноваження для подолання кризи”

У понеділок офіційно оголосили про те, що лідер опозиції Віктор Янукович, який був головним лиходієм помаранчевої революції 2004 року, отримав значну перевагу в першому турі президентських виборів в Україні над своєю основною суперницею, героїнею помаранчевої революції прем"єр-міністром Юлією Тимошенко.

Але його перевага після недільного голосування може виявитись ілюзорною, коли ці двоє зійдуться у фінальному турі виборів 7 лютого. Багато хто прогнозує мінімальний розрив між двома кандидатами, які, вочевидь, дотримуються однакової позиції щодо одного з найважливіших питань української політики — відносин із Росією.

Аналітики зазначають, що попередня перевага Януковича в 10% голосів (35% на недільному голосуванні проти 25% Тимошенко) — вводить в оману, оскільки Тимошенко, скоріш за все, забере більшість голосів інших 16 кандидатів, які вибули з перегонів.

Експерти також кажуть, що політичні таланти та гострі інстинкти Тимошенко дають їй перевагу в другому турі.

— База підтримки Януковича вичерпана. Хоча вона є сильною та згуртованою, а його виборці ніколи його не зраджували, вона не збільшилася, — вважає Віктор Небоженко, директор соціологічного інституту "Український барометр". — Тимошенко, як людина з визначним талантом спілкування з аудиторією, має шанс перемогти на виборах.

Деякі опитування демонструють, що Тимошенко відстає від Януковича, але аналітики зазначають, що більшість її виборців живе в сільській місцевості, де важче проводити опитування.

Аналітик Олександр Дергачов вважає, що отримати більш як 40% голосів на загальнонаціональних виборах Януковичу не дає "високий рівень недовіри".

— Януковичу буде набагато важче розширити свій електорат, ніж Тимошенко, — зазначає він.

Помаранчева революція п"ять років тому, яку розпалили звинувачення проти Януковича у фальсифікації виборів, призвела до рішення суду про проведення додаткового туру голосування, на якому переміг один із помаранчевих лідерів Віктор Ющенко.

Тоді багато помаранчевих протестувальників мріяли про те, щоб покласти край історичній залежності України від Москви та вступити до Європейського Союзу. Однак на них чекало жорстке пробудження у формі запеклих суперечок із Росією щодо цін на енергоносії, російсько-грузинської війни 2008 року та одного з найбільших економічних спадів у Європі.

Ці події нібито мали продемонструвати неспроможність України діяти самотужки без підтримки Росії, її історичної союзниці та найбільшого торговельного партнера. Однак, попри свої політичні та особисті розбіжності, Тимошенко та Янукович, здається, мають однаковий погляд на відносини з Москвою.

Почнемо з того, що перспективи членства в НАТО, проти якого виступала Москва, вже не є в порядку денному, тому щодо цього питання Київ навряд чи буде дратувати Кремль. Відносини України з Грузією, яка також намагається здобути підтримку Заходу, тепер відіграватимуть менше значення, ніж при Ющенкові, який отримав на виборах лише 5,5% голосів.

Політичні таланти та гострі інстинкти Тимошенко дають їй перевагу в другому турі

Грубуватий Янукович, колишній електрик і директор заводу, пообіцяв відмовитися від планів України вступити в НАТО. Він також обіцяє зробити російську другою державною мовою поряд з українською.

Запальній лідерці прозахідної помаранчевої революції 2004 року Тимошенко також вдалося в останні роки укласти мир із Кремлем щодо питань енергетики та безпеки.

Посадовці та міжнародні спостерігачі за виборами заявляють, що недільне голосування було чесним і відбувалося належним чином. Голова Місії Парламентської асамблеї Ради Європи Матяш Порші зазначив, що "вибори відбулися, загалом, на такому ж рівні, як у будь-якій іншій демократичній країні". Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Жоао Соарес вважає, що вибори були "багатообіцяючими" для демократичного майбутнього України.

У понеділок Янукович заявив, що 70% голосів виборців, які взяли участь у першому турі, пішли кандидатам, які не належать до чинної влади.

— Люди стомилися від порожніх обіцянок, які не підтримуються справжніми діями, люди стомилися від постійних інтриг, — каже він. — Люди голосували за зміни.

У неділю Янукович також святкував поразку Ющенка, заявивши:

— Він офіційно втратив довіру людей.

Аналітики зазначають, що наступному президенту, однак, доведеться вирішувати проблему передачі частини його повноважень парламенту внаслідок угоди про розподіл влади.

— І Тимошенко, і Янукович будуть змушені проводити реформу Конституції, щоб мати реальні повноваження для подолання кризи, — говорить один з аналітиків Центру ім. Разумкова Юрій Якименко. — У разі перемоги Януковича, це завдання буде ще важчим, адже йому доведеться співпрацювати з Тимошенко як прем"єр-міністром. А це призведе до нової політичної війни та дострокових парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Перевага Януковича на виборах в Україні може бути ілюзією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути