субота, 04 серпня 2012 10:14

Переможцям виборів повернуть 2,2 мільйона гривень застави

 

Вибори до парламенту відбудуться за змішаною системою. 225 депутатів обиратимуть за партійними списками, 225 — за мажоритарними одномандатними округами.

Кожен виборець у день виборів отримає два бюлетені різного кольору. В одному будуть кандидати-мажоритарники. У другому — список партій. Переможе той, хто набере найбільше голосів. Політичним партіям для проходження до парламенту треба здобути 5% голосів виборців по всій Україні. На попередніх виборах прохідна межа була 3% і склад парламенту формували за суто партійними списками.

— Наявність мажоритарки може стати соціальним ліфтом для регіональних еліт, — уважає політолог Кость Бондаренко, 43 роки. — У пропорційній моделі все вирішує партноменклатура. Вона підбирає людей у списки. Часто партійні боси отримують від кандидатів гроші за місце у прохідній частині. Можливість пробитися яскравим людям із регіонів — украй мала. Інша справа мажоритарка. Тут особливого значення набуває харизма кандидата, його вміння працювати з людьми.

Кандидати в депутати за участь у виборах вносять державі грошову заставу — 13,2 тис. грн. Застава партій за участь у виборах — 2,2 млн грн. Гроші повертатимуть лише переможцям в одномандатних округах та політсилам, які подолали прохідний бар'єр 5%.

— Застава є позитивним моментом. Вона відкриває шлях до виборів тільки тим, хто цього справді бажає, — каже голова Комітету виборців України 36-річний Олександр Черненко. — Рада Європи дозволяє такі методи, якщо вони не дискримінують громадян (сума не перевищує розумних меж. — "ГПУ"). В Україні з цим все гаразд.

Ключову роль у підбитті підсумків виборів у окрузі відвели Окружним виборчим комісіям — ОВК. Вони складаються з 12-18 осіб. Членів делегують парламентські фракції, партії — учасниці виборів та кандидати-мажоритарники.

Окружні виборчі комісії формують дільничні виборчі комісії — ДВК. Вони організовують роботу виборчих дільниць, забезпечують ознайомлення людей зі списком виборців, повідомляють громадян про день та місце голосування, реєструють спостерігачів, організовують голосування та підбивають його підсумки.

Членів комісії делегують парламентські фракції, партії — учасниці виборів та кандидати-мажоритарники. Склад ДВК 10-24 осіб.

У день голосування бюлетені видаватимуть по два члени ДВК. Виборець голосує особисто й таємно. Якщо помилився, має право отримати бюлетень на заміну.

Особам, неспроможним пересуватися самостійно, забезпечать голосування вдома. Треба власноруч написати до ДВК заяву та надати копію медичної довідки. Заяву можна надіслати поштою або подати через інших осіб до восьмої вечора 26 жовтня.

 

163 393

виборці у середньому живуть в одному виборчому окрузі. Вони обиратимуть одного депутата-мажоритарника. Дільниці поділяють на загальні, закордонні та спеціальні. Спеціальні утворюють у лікарнях,  в'язницях, на суднах під час плавання, полярних станціях тощо. Мінімальна кількість виборців на дільниці — 20.

 

Зараз ви читаєте новину «Переможцям виборів повернуть 2,2 мільйона гривень застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути