четвер, 17 лютого 2011 09:26

Пенсійний вік жінок зросте вдвічі швидше

Автор: фото з сайта www.zaukrainu.org
  Павло Розенко
Павло Розенко

Уряд доопрацьовує законопроект про нову пенсійну систему. Ліквідувати нестачу коштів у Пенсійному фонді планує за два роки. З 2013-го мала б з'явитися накопичувальна система пенсійних нарахувань.

Про головні вади законопроекту розповідає колишній перший заступник міністра праці й соцполітики Павло Розенко, 40 років.

— Презентація пенсійної реформи відбулася після того, як уряд офіційно вніс законопроект до Верховної Ради. Власне реформою ці зміни назвати годі. Уряд не говорить про комплексні речі. Зокрема, про те, що реформу неможливо провести без підвищення заробітних плат, легалізації зайнятості. Вона втрачає сенс без зростання якості та тривалості життя громадян. А цього не зробити без реформування системи охорони здоров'я.

Урядовці кажуть, що реформа покращить пенсійне забезпечення 95 відсотків людей. Чи так це?

— Це відверта неправда. Якщо ухвалять закон, пенсії для громадян будуть нижчі, ніж нараховують тепер.

По-перше, уряд пропонує збільшити страховий стаж на 10 років. Тобто на  стільки ж років зменшується понаднормовий стаж. За нього законодавством передбачена окрема надбавка. А 10 років стажу — це мінус 75 гривень із пенсії.

По-друге, зміниться формула нарахування пенсії. Для розрахунку братимуть середню зарплату не за останній рік, а за три останні роки. Через таку маніпуляцію база для розрахунку пенсії зменшиться щонайменше на 250 гривень. Як результат — іще 125 гривень із кишені геть. Від такої  реформи найбільше постраждають люди, які отримують від 750 до 2 тисяч гривень пенсії.

Чи стимулюватиме пенсіонерів працювати довше 2,5-відсоткова надбавка за кожен рік?

— Це ще одна нещирість уряду. Декларують, що пенсійний вік для жінок підвищуватимуть на п'ять років упродовж десятиліття. Але в законопроекті написано зовсім іншу формулу: кожні півроку на шість місяців підвищуватимуть страховий стаж. Тобто пенсійний вік жінок зросте вдвічі швидше. Відповідно, на надбавки зможуть розраховувати лише жінки 1956–1960-х років народження. А ті, які нині молодші за 51 рік, виходитимуть на пенсію у 60 років і жодної надбавки не отримають.

Чим пояснити обмеження спеціальних пенсій 10 мінімальними розмірами?

— Це не винахід Кабміну Азарова. Пенсії обмежував попередній уряд, але Партія регіонів домоглася скасування його рішення у Конституційному суді. Якби цього не трапилося, спецпенсії зменшили б ще з 2009-го. Але проблема не у великих пенсіях, а в тому, що їх несправедливо нараховують. Учитель із зарплатою 2 тисячі гривень виходить на пенсію й отримує тисячу. Спецпенсіонер із такою ж зарплатою має 1800. Цієї несправедливості уряд не скасовує.

Микола Азаров заявив про те, що з 2013-го запрацює накопичувальна система. Чи готовий буде до цього Пенсійний фонд?

— Накопичувальну систему мали запустити ще 2008-го. Потім відклали старт на 2010 рік. Зараз Азаров заявляє про 2013 рік. Щоб вона запрацювала, треба влити в неї частину доходів нинішнього Пенсійного фонду. Це малоймовірно. Навіть якщо уряду вдасться протиснути закон і заощадити 1,7 мільярда гривень, це копійки. Офіційний дефіцит фонду тепер 58 мільярдів, а реальний — 72. Коли питаємо "що далі?" — уряд мовчить. Чіткої стратегії немає.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійний вік жінок зросте вдвічі швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути