четвер, 15 березня 2007 17:23

"Партії регіонів та Януковичу дострокові вибори невигідні"

  Володимир Фесенко: ”Лише Ющенко може згуртувати різні політичні, ідеологічні й регіональні угруповання”
Володимир Фесенко: ”Лише Ющенко може згуртувати різні політичні, ідеологічні й регіональні угруповання”

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 47 років, говорить про три можливі шляхи виходу з нинішньої політичної кризи і запевняє, що опозиція може об"єднатися лише на виборах.


Як можна розв"язати проблему нинішнього політичного протистояння в Україні?

— Є кілька шляхів. Перший — парламентські й президентські вибори (зокрема і дострокові). Але треба враховувати, що ефективна коаліція має бути не з ситуативних, а зі справжніх союзників.

Другий варіант — це усвідомлення того, що в умовах парламентсько-президентської системи ніхто не може одержати абсолютної перемоги, тому слід домовлятися.

Третій — нова конституційна реформа, спроба знайти більш-менш оптимальний баланс повноважень різних інститутів державної влади.

А що є причиною нинішньої кризи більшою мірою — агресивність і натиск антикризовиків чи нерішучість Ющенка?

— І те, й інше. Президент розуміє, що є дві частини країни, які представлені різними політичними силами. І не можна допустити розколу. Слід організовувати діалог і всередині суспільства, і між політичними силами. Водночас треба враховувати їхні егоїстичні інтереси. У цьому — головна причина нинішніх проблем. Наприклад, уряд і Партія регіонів прагнуть захопити не лише владні, а й економічні висоти, пов"язані з інтересами великого бізнесу. Зі свого боку президент хоче зберегти реальний вплив на виконавчу владу. БЮТ намагається повернутися до влади. Мають свої інтереси і спікер із соціалістами, і комуністи та "Наша Україна".

Крім того, Україна є предметом достатньо жорсткого зіткнення інтересів Заходу та Росії. Російський чинник впливає на посилення внутрішньоукраїнської кризи.

Чи бачите ви аналогії з 1994 роком, коли було вирішено одночасно провести дострокові вибори президента та Верховної Ради?

— Нині ситуація інша. По-перше, в правовому сенсі. Тоді була латана-перелатана радянська Конституція. Зараз же є Основний Закон, де чітко прописаний механізм дострокових виборів.

Політична різниця також суттєва. Рішення щодо виборів може стати додатковим чинником дестабілізації. Бо на кону стоятиме вся повнота державної влади. А це може призвести до політичного розколу в суспільстві зразка 2004 року. Коли кожна політична сила не буде поступатися, цієї кризи ми не подолаємо. Тоді постане загроза не тільки політичного, а й адміністративного розколу України.

Чи вигідні для Партії регіонів дострокові вибори?

— Керівництву партії та Януковичу — ні. Навіщо ризикувати владою, яку вони вже мають? Заради отримання посади президента? Це можна зробити пізніше, за більш сприятливих умов. Зараз же спостерігається поступове зниження рейтингу Партії регіонів — після підвищення комунальних тарифів. Вони ("антикризовики") крок за кроком намагатимуться стабілізувати ситуацію, нарощувати соціальні виплати населенню і повертати до себе розчарованих виборців.

В уряді й антикризовій коаліції є чимало людей, одержимих ідеєю захоплення всієї влади

В уряді й антикризовій коаліції є чимало людей, одержимих ідеєю захоплення всієї влади. Але в той же час він не хоче справжньої війни з Ющенком. Хоча холодна війна, коли нема жорсткої політичної кризи і дострокових виборів, його влаштовує. Тоді можна час від часу домовлятися з президентом і крок за кроком нарощувати свій вплив.

Чи варто очікувати від Конституційного суду революційних рішень?

— Від нього залежить розв"язання кількох найбільш конфліктних питань. Але чекати на радикальність у його діях не слід. Конституційний суд формувався за політичними ознаками й тому розколотий. Він шукатиме компромісні рішення. А це швидше відповідає інтересам парламентської більшості й уряду.

Чи є міцним союз "Нашої України" і БЮТу та чи становить він реальну загрозу для коаліції?

— Він уже став викликом і для антикризовиків, і для уряду. Тому з"явилися нервові й агресивні заяви з боку Кисельова, Волги та інших. Однак певні сумніви щодо міцності та перспектив союзу Ющенка і Тимошенко є. Вони подолали кризу у відносинах, але розбіжність інтересів зберігається. Якщо найближчим часом прагнення дострокових виборів не реалізують, перед союзом постануть серйозні проблеми. Союзники шукатимуть їх розв"язання через тимчасові домовленості з "регіоналами".

Можливо, Янукович і Ющенко усвідомлять, що подальша радикалізація політичної ситуації дестабілізуватиме економіку. Тоді вони напевне сядуть за круглий стіл і спробують ще раз домовитися. У такому разі союз БЮТу і НСНУ послабшає. Але сьогодні він вигідний обом сторонам. Для президента дуже важливо разом із Тимошенко протистояти антикризовій коаліції і не допускати загравань БЮТівців із коаліціантами.

У разі дострокових виборів єдиний неконфліктний варіант для союзників — створення єдиного виборчого списку. Якщо ж вони підуть окремо, то неминуче поновиться конкуренція між ними, боротьба за одні й ті ж групи виборців.

Наскільки правильним буде рішення президента очолити партію "Наша Україна"?

— Із правового погляду, він не зможе цього зробити. До того ж статус партійного лідера занижує його статус глави держави. Але Ющенко має лишитися для "нашоукраїнців" реальним лідером. Замінити його ніким. Лише Ющенко може згуртувати різні політичні, ідеологічні й регіональні угруповання в партії. Можливо, буде людина, яка виконуватиме функції повноважного представника президента на чолі "Нашої України". Можливо, нове керівництво буде представлено навіть двома або трьома особами.

Наскільки серйозною може бути позапарламентська опозиція — зокрема "Народна самооборона" Юрія Луценка?

— Він називає свій проект громадсько-політичним рухом і підкреслює, що це не партія. Але на вибори потрібно формувати партію чи блок. Швидше за все, Луценко розраховує на створення свого іменного блоку, ядром якого стане "Народна самооборона". Якщо буде наказ Ющенка, до нього приєднаються і "Наша Україна", й інші пропрезидентські сили.

У наявності сильної позапарламентської опозиції зацікавлений насамперед президент. Багато його союзників — поза парламентом. Серед них є значний прошарок депутатів місцевих рад. Цим ресурсом варто скористатися. Потрібно брати до уваги й те, що зростає кількість виборців, які не довіряють парламентським партіям. Більшість розчарованих — у помаранчевому таборі. Тому є сенс сформувати нову демократичну опозицію.

Зараз ви читаєте новину «"Партії регіонів та Януковичу дострокові вибори невигідні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути