четвер, 04 серпня 2011 07:15

Папи Московського з Кирила не виходить

Патріарх Московський Кирило, схоже, перетворився в Україні на страву з не дуже гарним присмаком. Оту, що її не з'їли з першого разу, поставили до холодильника, за кілька днів покуштували, а в ній щось не те.

Навіть президент Віктор Янукович, який під час першого візиту московського гостя ледь не хвостом за ним побивався, тепер обмежився прийомом у своїй кримській резиденції. Не поїхав на молебень до Києва, послав замість себе греко-католичку Ганну Герман. Та й вірян на Володимирській гірці зібралося не більш як дві тисячі. Дехто говорить, тисяча.

Кирило претендував на творця нового геополітичного об'єднання, такого собі православного Папу Московського. Наголошував на необхідності об'єднання під началом Москви трьох народів у так званий руський мір. Вочевидь, хотів продемонструвати кремлівській владі, що й він може бути її рівноправним партнером і возз'єднувачем пострадянського простору.

Кажуть, Кирило паралельно активізував кулуарну роботу з ліквідації автономії Української православної церкви Московського патріархату. Та так налякав українське духівництво, що в його лавах посилилися самостійницькі настрої. Владики спробували ухвалити документ, який закріпив би церковні вольності, набуті за 20 років незалежності країни. Кирилові вдалося зупинити цей процес. Однак ідея не зникла.

Соціологи підтверджують, більшість вірян симпатизують питомо українським церквам. Тож церковний бліцкриг Москви не міг не провалитися.

Зараз ви читаєте новину «Папи Московського з Кирила не виходить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути