Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 00:30

Орні землі не варто виставляти на продаж

Заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова минулого тижня заявила про можливість продажу земель сільськогосподарського призначення іноземцям. Ринок землі мав би запрацювати з 2012 року.

— Ця заява — спроба вивчити реакцію суспільства на болючу тему ринку землі, — вважає голова Комітету економістів Андрій Новак, 38 років. — Тепер в Адміністрації президента аналізуватимуть громадську думку. Земля сьогодні — найдорожчий товар української економіки. Тому навколо нього будуть політичні спекуляції.

У прискоренні формування ринку землі зацікавлені дві сторони. Ті, хто дбає про розвиток держави, й ті, хто хоче побільше скупити на дешевших умовах для подальшого перепродажу. Питання ринку можна впорядкувати за два-три роки. На ринку має бути п'ять категорій земель, об'єднані єдиним земельним кадастром.

Перша — заповідні землі, які перебувають у державній власності, під охороною, їх не можна продавати.

Друга — землі державного резерву, що їх держава як власник може здавати в оренду до 25 років за рішенням рад.

Третя — землі житлової забудови, які за правом приватної власності можуть бути об'єктом застави і спадку;

Четверта — землі промислової забудови, які за правом власності промислового об'єкта можуть бути об'єктом застави і спадку.

П'ята — землі сільськогосподарського призначення, що їх держава як власник здає у чотириступеневу оренду: випробувальну до семи років і термінову на 15, 25 і до 49 років;

Не може бути вільного ринку орних земель, тільки орендні відносини. Інакше отримаємо виснажену аграрними технологіями ріллю. Економічного ефекту такий товар не принесе.

Зараз ви читаєте новину «Орні землі не варто виставляти на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути