четвер, 05 травня 2011 08:45

"Ордени — пігулки, які підсолоджують гірке життя"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Президент Віктор Янукович нагородив орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня спікера парламенту Володимира Литвина. Минулого тижня йому виповнилося 55 років. В указі сказано, що він отримав відзнаку "за видатні особисті заслуги в галузі державного будівництва, багаторічну плідну законотворчу і суспільно-політичну діяльність".

— Володимир Литвин у великій політиці із середини 1990-х. Без нього політична історія новітньої України була б, можливо, іншою, — говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 54 роки. — Якби країна була квітучою, родючою і могутньою, то я б вітав таку нагороду. Але сама влада каже, що потрібно будувати нову країну.

На місці Литвина мені б соромно було отримувати орден за внесок у державне будівництво, коли в нас така держава, яку ніхто не поважає — ні у світі, ні власні громадяни. Та й сприймати цю нагороду серйозно не став би. Бо такі відзнаки можуть свідчити про намір відправити тебе на пенсію. Як у радянські часи — вручали почесну грамоту і випроваджували з насидженого роками місця. Бувають і цинічні речі: нагороджують, вітають, виголошують гарні слова про ювіляра, а наступного дня починають інтригувати і віддаляти від тих, хто керує державою. За милістю може послідувати гнів.

Ювілейні ордени означають винагороду за прожиті в політиці роки. Це не аванс на майбутнє і не визнання заслуг, а розплата за те, що було. І це зовсім не означає, що нинішня влада забула справи Олексія Пукача, Леоніда Кучми і Георгія Ґонґадзе і що в них не фігуруватиме Володимир Литвин.

Якщо людину вшанували за роки, значить, її неможливо відзначити за справи. У пострадянських країнах нагороди стали психологічною компенсацією за те, що влада не може створити людям нормальні умови. Це своєрідні пігулки, які підсолоджують гірке життя. Нагороджують орденами і медалями і в розвинених країнах. Але там ордени рідкісні, ексклюзивні. А в нас їх роздають пачками наліво й направо, присвоюють звання заслужених працівників артистам, будівельникам, спортсменам. Замість того, щоб дати людині гідну грошову винагороду за працю.

У Лазаренка орден не відберуть

Орден князя Ярослава Мудрого заснований 1995 року як найвища відзнака України. Із 1998-го такий статус має звання Героя України.

Орден має п'ять ступенів. Нагороджувати починають з останнього, кожну наступну відзнаку можна отримати тільки через три роки. Позбавити нагороди неможливо.

Кавалерами ордена V ступеня є 160 осіб. Серед них і колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко. Це єдина його державна нагорода. Орден ІV ступеня отримали 47 осіб, ІІІ — 23, ІІ — п'ятеро, а І — 36.

Повними кавалерами ордена є глави православних церков Московського і Київського патріархатів Володимир (Сабодан) і Філарет (Денисенко). Чотири ордени в колекції мають екс-президент Леонід Кравчук, колишній голова Нацбанку Володимир Стельмах і керівник Організації українських націоналістів Микола Плав'юк.

Серед кавалерів ордена І ступеня переважно керівники іноземних держав.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ордени — пігулки, які підсолоджують гірке життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути