четвер, 07 жовтня 2010 02:00

Опозиція вимагає призначити вибори президента та парламенту

Конституційний переворот, учинений Конституційним судом, викликав різку негативну реакцію суспільства. В один день судовий орган повернув життя країни на 14 років назад, подарувавши президентові такі владні повноваження, про які він і не мріяв. Під час минулих виборів глави держави була чинною інша Конституція, тож громадяни обирали президента з іншими повноваженнями. Саме через це майже всі опозиційні сили виступили за "перезавантаження" влади - проведення виборів глави держави та народних депутатів.

Європейська партія України, Народний рух України, партія "Громадянська позиція", партія "Народна самооборона", партія "Реформи і порядок", партія "Українська платформа", партія "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", партія "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Партія захисників Вітчизни, Українська республіканська партія "Собор" підписали спільне звернення, де вимагають загальних перевиборів.

- Оскільки президента й парламент обирали на основі іншої Конституції, на інші терміни, під інші повноваження, вимагаємо провести 27 березня 2011 року дострокові вибори глави держави та Верховної Ради, - стверджують представники згаданих політичних сил. - На президентських виборах у лютому цього року громадяни України не надавали Вікторові Януковичу того суттєво більшого обсягу владних повноважень, який він розраховує отримати через відновлення дії Конституції у редакції 1996 року.

У переліку підписантів немає прізвища Арсенія Яценюка. Це не вперше лідер "Фронту змін" відмовляється підтримати консолідовану думку опозиційних сил. Не так давно Яценюк категорично не підтримав опозиційного звернення до європейських країн, де було висловлено стурбованість тим, як влада проводить підготовку до місцевих виборів. Коли мова йде про справжні кроки протистояння режимові, Яценюк воліє зайняти позицію "моя хата скраю". Видно, хто насправді є лідером позиції, а хто - лише на словах.

Рішення суду про повернення Конституції в редакції 1996 року призвело до політичної кризи в країні. Так вважають 10 партій, що підписали заяву. Вони проти узурпації влади Януковичем.

- Чинну Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним Законом протягом шести років. Приймаючи це політично вмотивоване, непрофесійне рішення, Конституційний суд явно грубо вийшов за межі своїх повноважень і сам порушив Основний Закон держави, - переконані опозиціонери.

Суд не має права крутити Основним Законом, як циган сонцем. Для створення Конституції існує парламент - його функція визначати  устрій країни. Народ як джерело влади делегував депутатам право вирішувати долю держави. А тут відбулася пряма узурпація права Верховної Ради. У такий спосіб суд міг повернути до влади й Леоніда Кучму.

Конституція чітко передбачає спеціальний порядок внесення змін до її тексту - за обов'язкової участі парламенту як органу народовладдя. Конституційний суд покликаний оберігати недоторканність Конституції, має право тлумачити її. Проте він не може змінювати Основний Закон та визначати замість народу і його законних представників, якому органу влади які повноваження надати.

Конституційний суд не вперше приймає рішення, що суперечить не лише законодавству, а й здоровому глуздові. Причина в непрофесійності більшості суддів, відвертій продажності, безкарності. Адже кожен суддя відчуває свою недоторканність і намагається забезпечити собі життя після того, як спливе термін його повноважень. Живуть за принципом "після мене хоч потоп".

Нардепи Сергій Міщенко та Віктор Швець пропонують висловити недовіру суддям. Парламентарії зареєстрували у Верховній Раді відповідний проект постанови - "Про висловлення недовіри суддям Конституційного суду України". Законодавці стверджують, що суд вийшов за межі своїх повноважень, коли визнав 30 вересня 2010 року неконституційним Закон "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року. Недовіра суддям має бути висловлена через неналежне виконання ними обов'язків, передбачених Конституцією та законами України. Президенту, Верховній Раді, з'їзду суддів України рекомендується внести пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституційного суду. Якщо законопроект підтримають, це стане уроком для суддів, які замисляться, чи мають вони право на власний розсуд ставити систему влади з ніг на голову.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція вимагає призначити вибори президента та парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути