Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 17:37

Одинадцять тисяч сімей отримають житло

На чергове засідання Кабінету Міністрів головному міліціонерові країни Юрієві Луценку доводиться пробиратися через частокіл відео— та фотокамер. Силовий міністр делікатно обходить апаратуру в центральному проході. Утім, не його відомство опиняється в центрі уваги — головні герої "проходять" через Міністерство будівництва і регіонального розвитку.

Відкрита частина засідання присвячується будівельникам. Точніше, антикризовій програмі порятунку будівельної галузі. Коли держава фінансує забудовників для завершення недобудованого житла.

— Програма набирає обороти. Сьогодні уряд підпише договори ще з 22 будівельними компаніями. За два-три тижні завершимо укладання угод з будівельниками, а в кінці року чекаємо закінчення будівництва житла, — почанає засідання прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Вона розповіла, що забудовники отримують 70% авансової передоплати, а решту 30% — уже після введення житла в експлуатацію.

— 3935 сімей, що десятиліттями стояли на квартирній черзі, отримають житло до кінця року. Одночасно ми рятуємо тих інвесторів, які свого часу заплатили гроші за майбутні квартири. Таких буде 6894 сім"ї. А всього за нашою програмою відсвяткує новосілля близько 11 тисяч сімей, — повідомляє прем"єр-міністр.

За її словами, Державна іпотечна установа уклала угоди із забудовниками на суму 1 млрд 100 млн грн. А на наступному засіданні Кабміну 2 вересня уряд затвердить порядок видачі житла пільговим категоріям громадян.

— Списки людей затверджуватимуться поіменно. Для мене важливо, щоб усе було прозоро, щоб не було корупції, — попереджає Тимошенко. — У нас серед черговиків багато сиріт, інвалідів, багатодітних сімей, членів силових структур, які вже на пенсії багато років чекають свого житла.

Про нові пропозиції від забудовників повідав міністр будівництва і регіонального розвитку Василь Куйбіда.

— 20 забудовників пропонують уряду 444 квартири на 140,7 мільйона гривень. Середня ціна квадратного метра — 3957 гривень. Будівництво йде у всіх регіонах, сьогодні підключилися і черкаські будівельники. Лише київські ігнорують урядову програму — це пов"язано з ціною на столичну нерухомість, — нарікає міністр.

Не пізніше 14–17 жовтня заселимо людей в один із будинків

Далі були презентації забудовників. Першим слово отримав керівник "Домобудівника" Анатолій Роговий. Його підприємство будує два будинки, 27 квартир отримає держава. В одному з будинків квартири коштують 4100 грн за 1 м, у другому — 4200.

— Хочу подякувати за перший транш, виділений Кабміном. Не пізніше 14–17 жовтня заселимо людей в один із будинків, усього близько 150 осіб, — заразом Роговий запрошує прем"єра на новосілля.

— Чудовий вид на Дніпро, надійні ліфти, трубопроводи, склопакети, — нахвалює свій об"єкт директор черкаського товариства "Леонід" Максим Пінченко. — Готовність — 95 відсотків, плануємо в листопаді завершити.

— Ви ж знаєте, що будинки необхідно здавати облаштованими: із сантехнікою, шпалерами, лінолеумом? — поцікавилася в бізнесмена Юлія Тимошенко.

Той закивав.

— А чи потрібна взагалі така програма? — питає прем"єр.

— Така програма дуже потрібна, — завірив забудовник. — Таким чином ми "рятуємо" 70 відсотків квартир.

У керівника "Станіславської торгової компанії" Олексія Стеценка голова уряду цікавиться, чи не вимагають у міністерстві хабарів? Попросила відповісти відверто.

— Я особисто працюю з міністерством. З елементами хабарництва не стикався, зате дуже ретельно проглядають документи. Але це можна пояснити — у сфері будівництва не всі витримують необхідні критерії, — відповідає Олексій Стеценко.

У ході засідання Юлія Тимошенко розповіла про лист у Національний банк. У ньому йдеться про порятунок двох проблемних і одночасно системних фінансових установ — банку "Надра" і "Укрпромбанку", а також 13 дрібних:

— Цим листом починаємо масштабну роботу з порятунку тих банків, які через нечесну роботу приватних власників і неефективну працю інших гілок влади опинилися на межі банкрутства. Як наслідок, страждають люди, що є клієнтами банку, — каже прем"єр.

Зараз ви читаєте новину «Одинадцять тисяч сімей отримають житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути