середа, 04 лютого 2009 17:00

Обама стає на стежку миру

Мій знайомий пенсіонер, учасник бойових дій в Угорщині, був приголомшений обранням президентом США Барака Обами. Йому і в страшному сні не могло привидітися, що Америка обере темношкірого.

— Оце так демократія! — захоплювався він.

Американці справді мають у своїй країні голос і вирішують, куди їй прямувати. Свого часу масові протести примусили конгрес ухвалити рішення про виведення військ із В"єтнаму. Після того, здавалося, що США назавжди отримали імунітет проти зовнішніх війн. Адже  в"єтнамська коштувала дорого. Убито 230 тис. південно-в"єтнамських солдатів, 1 млн північно-в"єтнамських, 4 млн цивільного населення і понад 58 тис. американських вояків. У сусідній Камбоджі від американських бомбардувань загинуло 150 тис. осіб.

Але вашингтонські яструби не вгамувалися. Пізніше американські війська братимуть участь у конфліктах у Перській затоці, Лівані, Сомалі, Панамі, Косові.

За президентства Джорджа Буша-молодшого Америка втягнулася у військові дії в Афганістані і розв"язала війну проти Іраку. А тепер пожинає плоди. Близько 300 тис. американських військовослужбовців, які повернулися з цих країн, страждають на психічні розлади. За п"ять років військової операції в Іраку загинуло майже 4 тис. солдатів. Ще приблизно 30 тис.  поранено. Американському бюджету війна обійшлася в трильйон доларів. Вона фактично  підірвала долар і стала однією з причин нинішньої економічної кризи.

В Іраку загинуло майже 4 тисячі солдатів

Символічно, що суперником Барака Обами у боротьбі за президентське крісло був сенатор-республіканець Джон Маккейн — учасник війни у В"єтнамі. Тож це була боротьба Америки миру з Америкою війни. Більшість громадян США вирішили, що треба обирати мир.

Перші кроки нового президента показали, що він почув сигнал суспільства.

Обама підписує розпорядження упродовж року закрити тюрму на військово-морській базі Гуантанамо на території Куби, а також закрити усі в"язниці ЦРУ в інших країнах, де тримають і допитують осіб, яких підозрюють у причетності до міжнародного тероризму. Забороняється також суворе поводження з такими в"язнями й катування їх.

— Нам доведеться приймати важкі рішення щодо Іраку й Афганістану, причому негайно, — заявив Обама після зустрічі з керівництвом Пентагону.

Примітно й те, що своє перше інтерв"ю на посаді він дав арабському телебаченню. У прямому ефірі телеканалу "Аль-Арабія" керівник Білого дому заявив:

— Моє завдання — донести до мусульман, що Америка їм не ворог.

Обама зазначив, що головним завданням його адміністрації буде посадити ворогуючі сторони в ізраїльсько-палестинському конфлікті за стіл переговорів.

Також він збирається запропонувати Росії безпрецедентний план зі скорочення на 80% ядерного арсеналу обох країн.

Отже, новий президент США дав зрозуміти всьому світу, що він стає на стежку миру і готовий зарити сокиру війни. Чи почують його інші — "Аль-Каїда", ХАМАС, Росія, Китай, Іран, Ізраїль, Північна Корея?

Зараз ви читаєте новину «Обама стає на стежку миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути