середа, 21 жовтня 2009 18:07

Нові штрафи зменшили смертність на дорогах

Нові штрафи для автомобілістів за порушення правил дорожнього руху діють майже рік. Чисельність загиблих у дорожньо-транспортних пригодах за цей час зменшилася на 2150 осіб, або на 35%. На третину знизилася кількість травмованих — на 1500 людей.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко також зазначив, що цьогоріч у департаменті Державтоінспекції виявили 50 хабарників. Іще понад 2 тис. водіїв намагалися дати гроші інспекторові. Але законодавство не передбачає для них адміністративного чи кримінального покарання.

— Статистика щодо зменшення ДТП та травматизму — добра новина, — зауважує нардеп-"бютівець" Олександр Скибінецький, 62 роки. Він очолює координаційну раду громадської організації "Асоціація безпеки дорожнього руху". — Та не менш важливим для зміни ситуації на дорозі є ставлення громадськості до дотримання законів. Для вдосконалення законодавства з безпеки дорожнього руху необхідно створити робочу групу при Верховній Раді. У багатьох країнах це дало гарні результати.

— Світова практика свідчить, що лише каральних методів для підвищення безпеки на дорогах замало. В Україні належне законодавство лише щодо керування автомобілем у стані алкогольного сп"яніння, — додає  55-річний Михайло Берлін, президент Асоціації. — Недостатньо уваги приділено паскам безпеки. Пасажирам, які не використовують їх на задньому сидінні, не загрожує відповідальність. Не регулюється і невикористання дитячих засобів безпеки в авто, а також нехтування шоломами водіями двоколісних транспортних засобів.

Сержантик на дорозі вирішує, скільки виписати

Автомобіліст із 30-річним стажем Володимир Горбатюк, 69 років, зазначає, що після впровадження нових штрафів водії стали дисциплінованішими і в містах, і на трасах:

— Часто їжджу на Одесу, Чернігів, порядку на дорогах побільшало. Порушують правила здебільшого депутати і мажори, які нікого не бояться. Погано те, що в нових штрафах встановлені "вилки": скажімо, від 255 до 510 гривень. І сержантик на дорозі вирішує, скільки виписати. Раніше при незначному порушенні могли попередити, а тепер — одразу штрафують. Мені теж якось виписали 340 гривень, але я в суді "відбився".

На початку вересня Генпрокуратура ухвалила припис начальнику Державтоінспекції Сергієві Коломійцю з вимогою не штрафувати за перевищення швидкості водіїв без їхнього відома. Співробітники ДАІ мають зупиняти порушників і при них складати протокол. Не мають права фіксувати перевищення швидкості приладом "Візир", який не сертифікований в Україні, виписувати на підставі цього штраф і повідомляти про нього поштою.

Зараз ви читаєте новину «Нові штрафи зменшили смертність на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути