вівторок, 31 липня 2007 18:25

Ношений одяг витісняє вітчизняну продукцію

Українська асоціація підприємств легкої промисловості стверджує: вітчизняну продукцію витісняють із внутрішнього ринку імпортні товари. Головною загрозою є неврегульованість імпорту, обсяги якого щорічно збільшуються.

За даними асоціації, частка імпортованих товарів на ринку України зросла до 80–90%. За реальної ємності ринку в обсязі 40–50 млрд грн офіційна присутність вітчизняних товарів складає лише 6,5 млрд грн.

— Значну загрозу національному виробникові становить масове ввезення товарів групи секонд-хенд, які були у користуванні, — каже віце-президент Укрлегпрому Олександр Соколовський, 42 роки. — Торік їх ввезли понад 77 мільйонів тонн. Виходить десь 1,6 кілограма на кожного українця.

У сусідній Росії цьому протидіють шляхом обкладання бувшого у вжитку одягу митом — 1,5 євро за 1 кг. І незалежно від ціни, що декларується під час ввозу товару. За словами Олександра Соколовського, мито при ввезенні ношеного одягу до України в кілька разів нижче.

— Ввозити секонд-хенд можна, але держава повинна хоча б щось від цього мати, — продовжує експерт. — Зараз цей товар завозиться за копійки, потім перепродається за вищою ціною. І усе це без сплати податків. Не кажучи про санітарно-гігієнічні норми й медичні показники цього товару.

В Українській асоціації підприємств легкої промисловості взагалі  вважають, що бувші у вжитку товари небезпечні для наших споживачів. За законом, ввезення продукції з-за кордону, її реалізація чи використання в Україні здійснюється лише за наявності інформації щодо безпеки для здоров"я населення. А це встановлюється державним санітарним лікарем або  після отримання санітарно-епідеміологічної експертизи.

— Міністерство охорони здоров"я не здійснює санітарно-епідеміологічного контролю при ввезенні секонд-хенду. А експортери, надаючи документ щодо санітарної обробки товарів, не несуть відповідальності за його достовірність. До того ж форму документа не врегульовано на міждержавному рівні, — коментує голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт, 51 рік. — Ми пропонуємо визначити єдиний пункт пропуску через державний кордон України для ввезення товарів групи "секонд-хенд" та здійснювати їхню відповідну санітарну обробку.

Зараз ви читаєте новину «Ношений одяг витісняє вітчизняну продукцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути