вівторок, 22 травня 2012 06:45

"Жоден із представників великої вісімки не зустрічається з Януковичем"

Президент Віктор Янукович у телеінтерв'ю Першому Національному телеканалу закликав не допустити підтасовок у справі Тимошенко, заперечив міжнародну ізоляцію країни та наголосив на незмінності її європейського курсу. Для глави української держави це зрозуміла риторика. Визнати ізоляцію — це визнати поразку власного курсу, вважає директор Українського інституту публічної політики 50-річний Віктор Чумак.

— І далі з Банкової нам будуть говорити, що все прекрасно, — каже експерт. — Але ж контакти на міжнародному рівні обмежуються. Поки що це більше стосується візитів європейських посадовців в Україну, а не української влади.  Утім далі — більше. От президент полетів на саміт НАТО в Чикаго, щоб там зустрітися всього лише з президентами Румунії, Польщі й Афганістану. І жоден із представників країн великої вісімки не зустрічається з Януковичем! Це і є ізоляція. Не білоруський її варіант, а поки що по-українськи м'який.

Чому вкотре Янукович наголосив на пріоритетності європейської інтеграції?

— Тут я йому вірю. Вся наша еліта хоче до Європи, бути в європейській політичній тусовці. Все їхнє майно — в Європі, діти навчаються в європейських університетах. Відпочивати вони також туди літають, багато-хто має там житло й дозвіл на проживання. Але європейських правил наші політики не готові приймати. Чому? Ще залишився в Україні шмат власності, який їм хочеться розпиляти по-нашенськи, а не по-європейськи. От коли допиляють, тоді почнуть упроваджувати стандарти захисту права власності, прав людини, верховенства права. До того часу європейські цінності суперечитимуть базовим хапальним рефлексам української еліти будь-якого політичного кольору.

Президент обережно говорив про стосунки з Росією: "Придивляємося, як Росія, Казахстан, Білорусь будують Митний союз. Бачимо і переваги, і недоліки". Як розуміти його слова?

— Це правильна риторика — "придивляємося". Янукович не може дозволити собі відкидати Росію, бо це важлива для нас країна. Але річ у рівнях зближення. Євразійського вибору наші еліти бояться, бо в Москві хижаки сильніші за київських. Ніби з ними й цінності спільні, але страшно зближуватися. З європейцями не страшно, але цінності різні.

Президент сказав, що не можна допустити підтасовок у справі Тимошенко.

— Він, як і раніше, акцентує увагу на формальному виконанні правил та процедур. Ми вже чули про "чесний і неупереджений суд". Але всім відомо, що вирішення справи Тимошенко, як і її початок, — справа політичного бажання, а не процедур. Про це знають і в Європі. Тобто тут нічого нового ми не почули.

Підсумок: президент говорив те, що мав говорити в тій ситуації, куди він потрапив.

Зараз ви читаєте новину «"Жоден із представників великої вісімки не зустрічається з Януковичем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути